Anders Tegnell förutspår “nästa pandemi”

2023 03 04

Tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell uttalar sig om vad som skulle kunna bli nästa pandemi att drabba världsbefolkningen.

Det var under 2020 som mer eller mindre hela svenska befolkningen lärde sig ett nytt ord.

Statsepidemiolog.

Man lärde sig också namnet på vem som innehade tjänsten – Anders Tegnell. Han var i tv i princip varje dag när coronapandemin bröt ut och nådde Sverige under våren för tre år sedan.

"Kommer bli väldigt annorlunda"

Nu uttalar sig den tidigare statsepidemiologen om vilken typ av sjukdom som skulle kunna slå till globalt nästa gång. 

Men det är inte helt lätt att gissa sig till.

– Jag tror att det viktigaste man ska komma ihåg inför nästa pandemi är att det är jättestor sannolikhet att den blir väldigt annorlunda än den vi har nu, säger Anders Tegnell till SVT:s Vetenskapens värld.

Flera tänkbara scenarier – ett mer sannolikt

Han pekar på att det historiskt sett har varit variationen som varit den gemensamma nämnaren bland tidigare pandemier. 

Enligt Tegnell är det dock troligt att det blir en luftburen infektion, men det finns även andra tänkbara scenarier.

– Det är klart att livsmedelsburen inte är otänkbart med tanke på hur vi sprider livsmedel över hela världen. Och sen har vi ju förstås hiv och nu senast också monkeypox (apkoppor, red. anm.), så de sexuellt överförbara har ju också potential, säger han.

Lämnade för ett år sedan

Anders Tegnell var förutom statsepidemiolog även avdelningschef på Folkhälsomyndigheten när covid-19 bröt ut.

Han blev kvar på sitt jobb fram till och med våren 2022, då det stod klart att skulle lämna för en tjänst på Världshälsoorganisationen WHO.

Jag har länge haft ett intresse för internationella frågor och det här var en fråga man inte kunde tacka nej till. Men jag kommer sakna många av medarbetarna, sade Anders Tegnell till TV4 för ett år sedan.

Toppjobbet sprack

Det blev dock inget toppjobb på WHO, skulle det visa sig. Överenskommelsen sprack.

Istället blev han kvar på Folkhälsomyndigheten och arbetar nu som rådgivare och med internationella åtaganden.

Att Tegnell i framtiden skulle återvända till sitt tidigare jobb dementerades dock av myndigheten.

– Han ser fram emot att jobba med de här frågorna, sade FHM:s presschef Christer Jansson till Läkartidningen.

Efterträdaren lämnar också

Anders Tegnell efterträddes av Anders Lindblom. Kort efter den nya statsepidemiologen tillträdde annonserades att Lindblom skulle sluta bara några månader senare.

I höstas meddelade dock Folkhälsomyndigheten att hans uppdrag förlängs till sista juni 2023. Under tiden pågår en ny rekryteringsprocess.

Anders Lindblom har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar idag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd.

LÄS MER: Sveriges statsepidemiolog uttalar sig om dödliga bakterieutbrottet

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Viktigt meddelande från FHM: ”Kan i värsta fall leda till döden”

2024 04 18

Folkhälsomyndigheten är bekymrad.

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 går segt. Hittills har ungefär 30 procent av personer som är 80 år och äldre fått vårdosen, vilket är långt ifrån tillräckligt.

– Kommuner och regioner behöver nå ut till fler i april, betonar Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

"Kan i värsta fall leda till döden" 

Alla personer som är 80 år och äldre och personer 65-79 år, som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst, SÄBO/korttidsboende eller motsvarande, rekommenderas en dos under våren 2024.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver dessa grupper  tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Att endast 30 procent har tagit vårdosen mot smittan är därför oroväckande.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig.

– Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

”Markant lägre risk”

Vaccinationstäckningen varierar mycket i landet.

I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt myndigheten verkar personliga kallelser, hög tillgänglighet och enkla bokningssystem vara faktorer som bidrar till att fler tar vaccinet. 

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten.

– Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen