Forskare ser ökad risk – kan bli nästa pandemi

2023 03 06

Oron ökar för att fågelinfluensan, H5N1-viruset, ska bli världens nya pandemi.

Det menar flera ledande virusforskare, som menar att fågelinfluensan på global nivå aldrig har varit så problematisk som den är nu.

– För närvarande är det en tickande bomb. Så småningom kan människor smittas, och därefter spridas från människa till människa. Då kan vi ha en ny pandemi, säger Albert Osterhaus, virolog och en av världens mest ledande forskare på fågelinfluensa, till Sveriges Radio Ekot.

Däggdjur källan till oro

Det som oroar är det kommer nya rapporter om hur viruset sprids till däggdjur, vilket även försätter människor i riskzonen.

Rapporterna kommer från Europa, Ostasien och Sydamerika, och enligt Albert Osterhaus gör inte nationerna tillräckligt för att begränsa smittan.

– Nu när det expanderar så snabbt blir situationen mer allvarlig, säger virusforskaren.

Utbrott på minkfarm: "Extremt hög risk"

Bland annat har sjölejon i Peru konstaterats smittade och nyligen drabbades en minkfarm i Spanien av ett utbrott. Det är ytterst problematiskt, då minkens genetiska uppsättning liknar människans.

Viruset fick spridning och forskare uppmanade att stänga alla minkfarmar.

– Är det så att vi får in det här viruset bland minkar under flera cykler så är det en extremt hög risk att det här viruset skulle kunna smitta från person till person. Därför borde minkfarmningen tas bort omedelbart, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, till SR.

MP och SD-profil vill se förbud

Under coronapandemin upprättade en rad EU-länder förbud mot minknäring efter att hundratals minkgårdar drabbades av viruset.

Även Sverige införde ett tillfälligt förbud, som löpte ut januari 2022. Miljöpartiet har tidigare flaggat för ett förlängt förbud, och har fått oväntat medhåll av Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

Hälften avlider

Risken att människor smittas av fåglar bedöms fortfarande låg. Totalt har drygt 900 personer smittats av fågelinfluensa, men ungefär hälften av dem har avlidit.

En av dessa var en 11-årig flicka i Kambodja så sent som för några veckor sedan.

– Den globala H5N1-situationen är oroande med tanke på den stora spridningen av viruset hos fåglar runt om i världen och de ökande rapporterna och fall hos däggdjur, inklusive människor, säger Sylvie Brand, chef för epidemi och pandemiberedskap på WHO, enligt Reuters.

Hon tillägger:

– WHO tar risken med detta virus på allvar och uppmanar till ökad varsamhet från alla länder.

LÄS MER: INFLUENSA: WHO oroas av nytt virusutbrott

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår "nästa pandemi"

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 06

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen