FN-chef uppmanar statsministern: “Snälla, gör det inte”
2023 04 28
FN:s flyktingchef Filippo Grandi har idag träffat statsminister Ulf Kristersson (M) och andra företrädare för regeringen.
Och det är med viss oro han ser på en del av regeringens kommande åtgärder kring invandringen.
En av dem är den som ska resultera i minskad anhöriginvandring, då Filippo Grandi pekar på att det är svårare att integrera en ensam person än en familj.
Uppmaningen: "Snälla"
Han är dock samtidigt glad över att Sverige ska fortsätta ta emot kvotflyktingar, även om antalet sjunker från 5 000 till 900 per år.
Detta till skillnad från regeringens föregångsland i frågan, Danmark, som strypt kvotmottagandet helt och hållet.
– Jag sa till statsministern och till alla jag mötte: snälla, försvaga inte asylrätten, som är till för dem som behöver skydd, säger Filippo Grandi i en lång intervju med Svenska Dagbladet i samband med hans Sverigebesök.
"Går inte att stoppa människor"
FN-chefen pekar på att det är bättre att fokusera på migrationen.
Han menar att människor ofta kommer med önskningar om jobb eller bättre liv, men då de enbart kan komma som flyktingar överbelastas systemet.
Samtidigt vill Filippo Grandi se en mer reglerad process för de som letar sig till EU för jobb – just för att underlätta pressen på asylmottagandet.
– Det går inte att stoppa människor från att komma, men det har jag inte heller hört den svenska regeringen säga, säger han och poängterar att det dock finns en oro bland flyktingar om att det kommer bli svårare att få asyl i Sverige.
"Paradigmskifte"
I samband med att de tre regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna presenterade Tidöavtalet blev det också klart att det kommer att ske stora förändringar i invandringspolitiken.
SD själva kallade det “ett paradigmskifte”.
– Vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring, sade exempelvis partiets gruppledare Henrik Vinge till Aftonbladet.
Flera nya förslag
Bland de många nya åtgärderna kopplat till migrationspolitiken är att en ny nationell folkräkning ska genomföras.
Ett annat förslag som fått mycket uppmärksamhet är att uppehållstillståndet ska dras tillbaka för personer som åker på semester i hemlandet – trots att man uppgett att man flytt på grund av hot.
– Det mest iögonenfallande är om svenska folket prioriterar resurser för att ge folk skydd när det sedan visar sig att de inte alls har skyddsbehov. Det tror jag många är upprörda över, sade Maria Malmer Stenergard till Expressen tidigare i april.
LÄS MER: Attacken på SD: "De blir superlosers"
Foto: Vitaly Holovin Regeringskansliet
Text: Redaktionen