Apple och Facebook: Då försvinner smartphones

2023 06 27

Din och alla andras smarta telefoner lever på lånad tid.

Tekniken är på väg mot ett paradigmskifte.

Just nu pågår omställningen till 5G-nät – men forskarna har redan satt upp mål om 6G-näten som ska introduceras runt 2030.

Och lagom till dess menar såväl Apple och Facebook att nya digitala verktyg ska ha etablerat sig: smarta glasögon och headset för förstärkt och virtuell verklighet.

Det skriver Dagens Nyheter, som har bevakat Apples konferens där Apple nyligen lanserat just headsetet Vision Pro.

Då försvinner mobilerna

Att den nya tekniken är på väg att inom kort konkurrera ut dagens smartphones är en uppfattning som delas av ett flertal deltagare på samma konferens.

En del tror till och med att mobilerna försvinner redan inom ett par år.

– Vi kan föreställa oss att om 3-5 år försvinner de smarta mobiltelefonerna och att glasögon är framtiden, säger exempelvis teknikchefen Wen Tong, som jobbar för Huawei Wireless, enligt DN.

Lämnar smartphone-världen

Framtidsscenariot som teknikjättarna målar upp får stöd även från svenskt håll.

Exempelvis från Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson och en av deltagarna på konferensen.

Jag tror att vi kommer att gå från en smartphone-centrerad värld till något som kretsar mer kring förstärkt verklighet och nya sätt att interagera med internet, säger han till tidningen.

Huruvida omställningen är så pass stor att det kan klassas som ett paradigmskifte måste tiden utvisa, tillägger forskaren.

Omdiskuterad teknik

Mobiltelefonerna och skärmarnas plats i samhället, och dess påverkan på människor, är omdiskuterat.

Forskare har hävdat att vi kommer att se konsekvenserna av skärmtiden först om flera decennier, och då sannolikt i form av att fler drabbas av närsynthet.

Det har till och med lagts fram politiska förslag om att begränsa användandet i skolan.

– Den omfattande skärmtiden skapar problem. Att läsa längre texter väljs bort. Svårare uppgifter prioriteras inte, framhöll exempelvis Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) i Expressen tidigare i våras.

Kan sluta fungera

Nyligen gick Konsumentverket samt Post- och Telestyrelsen ut med att flera typer av elektronisk utrustning kan sluta fungera för gott redan i närtid.

Det inkluderar bland annat mobiltelefoner.

Anledningen är att mobilnäten 2G och 3G stängs ned – allra senast 2025.

– Det innebär att mobiler och annan teknisk utrustning som enbart fungerar via de två mobilnäten i värsta fall kan sluta fungera. Därför är det dags att kontrollera om din utrustning klarar uppgraderingen, framhåller Konsumentverket.

LÄS MER: Mobiltelefoner kan sluta fungera

LÄS MER: Forskare: Konsekvensen av mobiler syns om 30 år

Foto: J. Ueberberg

Text: Redaktionen