Ny syndabock för höga matpriser pekas ut

2023 04 04

Sveriges matjättar har fått klä skott för de skenande matpriserna senaste året.

Inte minst har de fått skäll av självaste finansministern.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket, sade Elisabeth Svantesson (M) till SVT häromveckan efter ett möte med Ica, Coop och Axfood.

Hon tillade:

– Jag tänker hålla ögonen på alla de här tre matjättarna.

Pekar ut ny "syndabock"

Matjättarna i sin tur har slagit ifrån sig ansvaret och pekat på ökade kostnader från leverantörerna.

Den verkliga “syndabocken” kan dock vara någon helt annan än de stora butikskedjorna eller dess leverantörer, rapporterar Dagens Nyheter.

– Man glömmer ofta att en stor del av leverantörsförhandlingarna i dagligvaruhandeln görs med stora internationella företag, som är betydligt större än någon av aktörerna på den svenska dagligvaruhandeln, säger en person som tidningen beskriver som någon "med lång erfarenhet och god insyn i hur det går till mellan butikskedja och leverantör”.

Röt ifrån

Göran Blomberg är vd för Ica-handlarnas förbund och delar den teorin. Han skrev nyligen om just samma ämne i en uppmärksammad debattartikel, vilket den här sidan också rapporterade om.

– Sluta skyll på den höga matinflationen på livsmedelsbutikerna, framhävde han i Dagens industri.

– Redan i slutet av 2021 såg vi inflationen komma som en följd från överstimulanser från centralbanker världen över, följt av brister i leveranskedjorna efter pandemin.

Förenklad debatt

Vd:n tar också upp att en Ica-butik i snitt har en rörelsemarginal på under tre procent. 

Det kan jämföras med butikskedjans globala förhandlingspartner som förra året hade marginaler på uppemot 22 procent.

Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att det ligger en del i nämnda argument. Hon framhåller att debatten om matpriser blivit enkelspårig och förenklad.

– Det är en maktstruktur där de här stora företagen befinner sig bland annat i Sverige, men också på en global marknad. Tappar de Sverige eller en del i Sverige så är det inte hela världen för dem kanske, säger hon till DN.

Rekorddyr påskmat

Trots att Lidl, Coop och Willys alla har aviserat sänkta matpriser är årets påskmat rekorddyr. Till exempel har ägg, grädde och lax ökat med 25 procent sedan påsken 2022.

– Mellan två påskar har det nog aldrig varit en sån här stor prisökning, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, till Expressen.

Han konstaterar också att kunder i större utsträckning tycks överge Coop och Ica till förmån för Lidl och Willys.

– Det är så sjukt mycket billigare på extrapris än på ordinarie pris. Kampen om dig som kund är så fruktansvärt hård nu, säger Ulf Mazur till samma tidning.

Myndighet granskar

Igår meddelade Konkurrensverket sin första analys efter att ha inlett en granskning av livsmedelsbranschen, med anledning av ökade matpriser.

– De stigande livsmedelspriserna beror bland annat på effekter från flera på varandra följande kriser, exempelvis coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, som lett till ökade kostnader i flera led i livsmedelskedjan. Bland förklaringarna finns också en svag svensk krona, framhåller myndigheten.

Utöver ovan faktorer pekar Konkurrensverket ut en ”dålig konkurrenssituation” som ytterligare en bidragande orsak.

– Det går inte att utesluta att en del av prisökningen också beror på en dålig konkurrenssituation, står det i analysen.

LÄS MER: Nya förklaringar – därför har matpriserna skenat

Foto: M. Spiske

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 11

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Folk tror det är förbjudet att göra på flygplan – är fullt tillåtet

2025 05 09

Det vimlar av förbud och regler ombord på flygplan.

Inga kompromisser kan göras med säkerheten när folk ska transporteras i luften med en mil ned till marken.

Exempelvis har flera flygbolag, inklusive Ryanair, övervägt att förbjuda powerbanks efter att ett flygplan i Sydkorea drabbats av en våldsam brand strax före avgång.

En del regler handlar dock om själva upplevelsen ombord.

Bland annat diskuteras förbud mot att kunna fälla ned stolen och så sent som i vintras planerade det amerikanska flygbolaget Spirit Airlines att upprätta klädkoder för sina passagerare.

Avlivar myten

En sak som många tror är förbjudet, men som i själva verket är tillåtet, är att ta med egen mat ombord.

Det berättar flygvärdinnorna Sophie Moss och Mikkel Dammen för den norska tidningen Din Side.

– Många är inte medvetna om att det är tillåtet att ta med matsäck. Om du vill kan du spara lite pengar på det. Jag packar ofta wraps i aluminiumfolie så att jag kan slänga omslaget när jag är klar med att äta, säger Sophie Moss.

LÄS MER: Flygbolag inför klädkod – passagerare kan stoppas i dörren

Betalar i onödan

Enligt flygvärdinnorna är det dessutom många som lägger onödigt mycket pengar på att köpa vattenflaskor efter säkerhetskontrollen, eftersom det inte är tillåtet att ta med sig mer än 100 milliliter vätska.

Men då tänker man inte tillräckligt långt.

– Det finns vattenstationer på de flesta flygplatser. Så ta med en tom vattenflaska och spara pengar, säger Mikkel Dammen.

Kan bli en dyr flaska

Det sistnämnda rådet kan dock bli dyrköpt. Åker du till exempel med Ryanair måste flaskan få plats i ditt handbagage. Sticker vattenflaskan ut riskerar väskan att bli för stor och du kan drabbas av höga böter.

Det fick journalisten Ruby Flanagan erfara när hon flög hem från Dublin med just Ryanair.

– Jag har hört talas om några galna Ryanairavgifter under mina år, men det här är den absolut värsta, sade konsumenträttsexperten Martyn James till Mirror efteråt.

LÄS MER: Skarp kritik mot petig regel hos Ryanair – Experten: “Värsta jag hört”

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen