Omfattande störning för Swedbanks kunder – utpekad måltavla

2023 01 27

Swedbank har drabbats av stora digitala störningar under fredagen.

Störningarna inkluderar bland annat problem för bankens kunder att nå hemsidan samt logga in för att genomföra betalningar, rapporterar Dagens Nyheter.

Även ett flertal andra banktjänster ligger nere.

– Vi utreder vad som har hänt, men kan inte säga vad det beror på, säger Hannes Mård från Swedbanks presstjänst till DN.

Problemet uppdagades av att kunder hörde av sig, men det finns ingen prognos på när problemet kan vara löst.

Pekar ut banken som måltavla

En organisation har redan tagit på sig ansvaret för bankens tekniska problem – hackergrupper Türk Hack Team som utger sig från att komma från Turkiet.

Gruppen ska ha pekat ut Swedbank som en måltavla, uppger DN och hänvisar till dess sociala medier.

– Du har ådragit dig turkiska hackares vrede! Om du bränner Koranen kommer vi att bränna dina servrar! Vår hämnd kommer att bli väldigt svår! framhåller hackergruppen på Twitter.

Samma grupp har även varnat för att flera andra svenska sajter kan komma att drabbas av hämndattacker.

Varnat för cyberattacker

Redan igår uppmärksammades det att det uppmanas till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker bland turkiska hackare.

Exempelvis utfärdade Riksbanken en varning och kan komma att förändra sin beredskap.

– Det är i dagsläget oklart hur allvarligt hotet är. Får vi hot mot oss så anpassar vi vår bevakning, säger Rickard Faleij, informationssäkerhetsansvarig hos den svenska centralbanken, till Sveriges Radio Ekot.

Säpo bekräftar

Säkerhetspolisen har också bekräftat att man tagit emot samma information.

– Vi kan konstatera, som vi gjort tidigare att det finns en breddad och fördjupad hotbild mot Sverige. Det innefattar bland annat värvande av källor och spionage, men även andra typer av attacker som exempelvis cyberattack, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till SVT.

Myndigheter uppges vara nervösa

I veckan har myndigheter över hela Sverige suttit på helspänn av oro för att Sverigehatet ska eskalera efter att Rasmus Paludans koranbränning följts av omfattande protester i muslimska länder, uppgav Aftonbladet i onsdags.

– Man följer utvecklingen väldigt noggrant och prioriterar särskilt säkerhetsarbetet för utsänd personal. Det finns en nervositet över om det ska eskalera eller lägga sig, säger tidningens källa.

Flera problem senaste dagarna

Fredagens problem är andra gången inom loppet av tre dagar som Swedbank har besvär med sin internetbank.

I onsdags orsakade en kraftig anstormning till bankens hemsida för att registrera konto till Försäkringskassans utbetalning av elstöd stora problem för kunderna.

Foto: Swedbank

Text: Redaktionen


Nya villkor för folk som kör över Öresundsbron

2024 04 30

Den som kör ut från eller in i Sverige via Öresundsbron kommer framöver att granskas noggrant.

För första gången någonsin i Sverige kommer kameror av modellen  ANPR (Automatic Number Plate Recognition) att användas för att fotografera och samla in uppgifter om fordon. 

Det meddelar polisen.

– I stället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen, skriver myndigheten om de nya kamerorna.

Stor betydelse för polisen

Enligt polisen kommer kamerorna få stor inverkan på det polisiära arbetet. Fordonsuppgifterna som samlas in ger polisen möjlighet att lägga in bevakning på ett fordon och söka på ett fordon i efterhand.

Håkan Jarborg Eriksson, nationell samordnare för gränsnära brottsbekämpning hos polisens nationella operativa avdelning, Noa, berättar att uppgifterna ska samlas in i brottsbekämpande syfte.

Det nya systemet ska hjälpa polisen  att upptäcka, förebygga och förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

–  Det kan bland annat handla om att vi vill lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats. Det kan också handla om att kunna utesluta att ett intressant fordon har passerat området, säger Håkan Jarborg Eriksson i ett uttalande.

Ny lagstiftning

En ny lagstiftning, som trädde i kraft i augusti 2023, ger polisen utökade befogenheter att använda ANPR-kameror i gränsområden.

Framöver kommer kamerorna att monteras upp på andra platser än Öresundsbron.

– Systemets funktionalitet kommer att utvecklas och successivt utökas också antalet kameror på olika platser i Sverige för att effektivisera polisens brottsbekämpande arbete, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Den nya tekniken kommer inte att ha någon påverkan på trafiken och bilister kommer informeras om kamerabevakningen via skyltar i berört område. Polisen har rätt att behålla fordonsuppgifterna i sex månader, sedan kommer uppgifterna raderas.

Fakta: ANPR-kameror

- Polisens ANPR-system hanterar insamlad fordonsinformation. Fordonsinformationen samlas in via så kallade ANPR-kameror. Istället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen. Inga foton tas i syfte att identifiera individer i fordonet. Trots det kommer bilden av fordonet att behandlas enligt polisens riktlinjer för allmän kamerabevakning som inkluderar kortare lagringstid och maskering.

- Genom dessa kameror kan polisen samla in fordonsinformation och fordonsrörelser i syfte att upptäcka, förebygga, förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden. Det kan handla om att lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats.

- Att registrera en bevakning på ett registreringsnummer och att utföra en sökning, kräver att ett polisiärt ärende finns som anges vid registrering eller sökning.

- Implementeringen av förmågan att använda fordonsinformation och fordonsrörelser i brottsbekämpande syfte drivs via ANPR-projektet som är EU-finansierat genom Fonden för inre säkerhet (ISF). Fonden ger ekonomiskt stöd till aktiviteter som ska bidra till en hög säkerhetsnivå inom EU. 

Källa: Polisen

Foto: Johan Nilsson Øresundsbron

Text: Redaktionen


Mobilanvändare varnas för farlig laddare – många har den hemma

2024 04 30

Många mobilanvändare kan ha en farlig Iphone-laddare hemma.

Det rapporterar den norska tidningen Dagbladet.

Tidningen hänvisar till sajten Farligeprodukter.no som gått ut med en återkallelseorder under måndagskvällen.

Varningen gäller Apples gamla 5-watts USB-adapter till Iphone.

– USB-laddaren kan överhettas och utgöra en säkerhetsrisk, står det i återkallelsen.

Konsumenter som har laddaren uppmanas att sluta använda den med omedelbar verkan.

– Sluta använd laddaren. Byt ut laddaren mot en ny. Ta den berörda enheten till en Apple-auktoriserad serviceleverantör.

Se bild på adaptern längs ner i texten

Har återkallats – men många har kvar den

Apple återkallade produkten 2014.

– Men det finns förmodligen fortfarande ett stort antal personer som har den i sina hem, framhåller Dagbladet.

Så kollar du din adapter

USB-laddaren som kan vara farlig  har modellnummer A1300 och bokstäverna "CE" i grå text.

På de omgjorda adaptrarna står det ”Model A1400” och bokstäverna ”CE” i grått. 

– Om du har en påverkad adapter slutar du använda den och byter ut den mot en ny, framhåller Apple på sin hemsida.

Så här ser den ut

Laddaren som kan utgöra en säkerhetsrisk ser ut så här, enligt Apple:

Detalj av berörd adapter

Foto: S. Ritterfeld

Text: Redaktionen