SVERIGE: Kraftig beteendeförändring på bostadsmarknaden
2022 11 28
Fastighetsmäklarkedjorna lider stort på grund av stora förändringar inom bostadsmarknaden under året.
Oron har sin bakgrund i den kraftiga minskning av antalet bostadsförsäljningar i år, som minskat ännu mer den senaste månaden. Det rapporterar Sveriges Radio.
I oktober minskade antalet sålda bostäder med drygt 30 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Totalt är minskningen i år 15 procent, enligt siffror från SCB och Svensk mäklarstatistik.
En stor förklaring ligger i att bostadspriserna har rasat under året.
– Vi har nog ett halvår framför oss som kommer att vara fortsatt präglat av oro, konstaterar Johan Engström, vd på Swedbank Fastighetsbyrån, för SR.
Stort bakslag
Utvecklingen är ett stort bakslag för branschen som annars hade en mycket lovande start på året. Det gick till och med att se en uppgång, innan allting vände.
– Fastighetsmäklarbranschen omsatte ungefär 50 miljarder 2021. Vad vi kan se började försäljningsminskningen i juni och om man tittar hela tredje kvartalet har omsättningen minskat med sex procent, säger Daniel Lennartsson, ekonom på SCB, till SR.
Råder osäkerhet
Enligt Johan Engström såg man dock orosmoln redan i början av 2022, och nu råder stor osäkerhet inom branschen.
– Man vet inte var räntan kommer ta vägen, kommer inflationen avta, hur ser det ut med elpriserna? Det finns många faktorer som påverkar våra kunder, just nu skulle jag säga att många avvaktar med att göra en förändring i sin bostadssituation, säger vd:n.
Han betonar emellertid att han tror på en återhämtning, trots räntehöjningar och prognoser om fortsatta prisfall på bostäder.
Detta eftersom folk lättare kan räkna på sina kostnader när priserna stabiliseras, vilket kan få fart på bostadsaffärerna igen.
Flaggar för höjda avgifter
Förra veckan gav Riksbanken besked om ytterligare höjd styrränta på 0,75 procent. Någonting som slår hårt mot drygt en miljon lägenheter i Sverige.
Detta eftersom räntan påverkar bostadsrättsföreningarnas lån, vilket i sin tur leder till höjda bostadsrättsavgifter.
– Många kommer att påverkas av ökade avgifter – i synnerhet de som bor i yngre föreningar. Vi observerar regionala skillnader, men överlag kan sägas att mönstret är likartat i exempelvis storstadsregionerna, säger Stephane Hedman, ansvarig för UC Bostad.
Inga besked om amorteringskravet
En annan omdebatterad fråga kopplad till bostadsrättsmarknaden och räntehöjningarna är den om amorteringskravet, som Moderaterna inför valet lovade att pausa.
I nuläget kan dock inte finansminister Elisabeth Svantesson ge något besked om löftet.
– Vi för en diskussion med de berörda myndigheterna, Finansinspektionen och Riksbanken. Vi kommer att återkomma till frågan om amorteringskrav. Det är viktigt att veta att sedan augusti har prognoserna försämrats ytterligare. Inflationen beräknas högre och lågkonjunkturen djupare. Allt ska göras med försiktighet, uppgav ministern till SR Ekot förra veckan.
LÄS MER: Nu blir det ännu svårare att få bostadslån
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen