RYSSLAND: Jobbig födelsedagspresent för Putin

2022 10 07

Idag på fredagen fyller Rysslands diktator Vladimir Putin 70 år.

Och även om han enligt AP fick en traktor i present av Belarus president Alexandr Lukasjenko är det inte med tårta, ljus och färgglada presenter som han firas av resten av världen.

Faktum är att Putin får en högst besvärande födelsedagspresent som beskrivs som ett direkt bakslag för envåldshärskaren.

Samma dag som Rysslands ledare fyller jämnt tilldelades nämligen Nobels fredspris till människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland och Civil Liberties från Ukraina.

Syrlig passning till Putin

Även den belarusiska demokratikämpen Ales Bjaljatski fick ta emot det hedervärda priset.

– På Putins 70-årsdag delas Nobels fredspris ut till en rysk människorättsgrupp som han stängde ned, en ukrainsk människorättsgrupp som dokumenterar hans krigsförbrytelser och en belarusisk människorättsaktivist som hans allierade Lukasjenko har fängslat, framhåller Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch, på Twitter.

"En skål sura citroner"

Utmärkelserna bedöms av flera experter och opinionsbildare som rejält snöpliga för Putinregimen.

– Vladimir Putin, den ryska presidenten, fyller 70 år idag och det är väl helt klart att den norska Nobelkommittén just har sänt honom en skål med mycket sura citroner, uttrycker exempelvis Expressens utrikesredaktör Mats Larsson.

Dålig vecka för 70-åringen

Dagens besked om fredspristagarna är kulmen på en mycket dålig födelsedagsvecka för den nyblivne 70-årige ledaren.

Veckan började nämligen med att kraftig inhemsk kritik riktades mot Putin själv efter en rad svidande nederlag på slagfältet i Ukraina.

Kritiken kommer från både statliga ryska nyhetskanaler och militära bloggare, erfar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

– Vissa gäster i hårt styrda statliga tv-program som sändes den 1 oktober kritiserade till och med Vladimir Putins beslut att annektera fyra ukrainska regioner innan militären säkrat regionernas administrativa gränser. De uttryckte även tvivel om huruvida Ryssland har förmåga att någonsin ockupera samtliga fyra territorier, framhåller ISW i sin senaste lägesrapport.

Viktigt genombrott för Ukraina

Födelsedagsveckan fortsatte sedan med att de ukrainska väpnade styrkorna stod för ett av krigets viktigaste genombrott hittills.

För första gången sedan kriget inleddes hade i onsdags Ukrainas soldater lyckats rycka fram även i Luhansk-regionen – en av de regioner som nyligen illegalt annekterats av Putin.

Kallades för "inkompetent"

Det blev inte bättre för den ryska diktatorn när en högt uppsatt ryssinstallerad tjänsteman i Ukraina, Kirill Stremousov, gick mycket hårt åt sin egen regim i Moskva under gårdagen.

– De militära förlusterna får vi skylla på inkompetenta befälhavare. Generalerna och ministrarna i Moskva förstår inte problemen vid fronten, framhöll tjänstemannen på Telegram, som även är chef för en annan annekterad region – Cherson.

Intensifierad kritik mot diktatorn

På senare tid har mer och mer kritik kommit från ryskt håll om hur kriget i Ukraina fortlöper.

– Sådan offentlig och förolämpande kritik av president Vladimir Putins trupper inifrån systemet är extremt sällsynt i det moderna Ryssland, påpekar tv-kanalen Al Jazeera.

Överste general Andrei Kartapolov, chefen för Rysslands dumans försvarskommitté, framhöll på torsdagen att tjänstemän måste "sluta ljuga" om utvecklingen på marken.

–  Folk vet. Vårt folk är inte dumt, framhöll generalen i en intervju med en rysk journalist, enligt CNN.

LÄS MER: Rysk tjänsteman: "Ledningen i Kreml är inkompetent"

LÄS MER: Viktig framgång för Ukraina – skickar kraftigt budskap till Putin

LÄS MER: Uppgifter: Trendskifte i Ryssland – dåliga nyheter för diktatorn

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen