JUST NU: Miljöpartiet rasar mot övriga partier – kräver att klimat ska gå före bränsle

2022 07 20

Partiets språkrör Märta Stenevi vill blixtinkalla riksdagen.

RIksdagen har gått på semester.

Den kan dock blixtinkallas vid behov, vilket nu Märta Stenevi (MP) kräver måste bli fallet för att diskutera klimatnödläget, rapporterar Aftonbladet.

Svalt intesse

Men intresset för en sådan återsamling var svalt bland övriga partier, enligt Stenevi.

– De har hål i huvudet. Att prioritera en bensinskattesänkning, något som ytterligare kommer att förvärra koldioxidutsläppen, samtidigt som folk flyr och dör till följd av hettan, det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger hon till tidningen.

Förhandlar om sänkt bensinskatt

För tillfället förhandlar regeringen med EU om att sänka skatten på bensin och diesel.

Ett positivt besked från unionen skulle också kunna innebära att riksdagen avbryter sin semester, eftersom det måste klubbas igenom på hemmaplan.

MP är dock inte för förslaget, utan vill på andra sätt stödja de som drabbats hårt av inflationen och höga bränslepriser.

"Barn kan inte äta bensin"

En sådan åtgärd skulle vara att sänka livsmedelsmomsen.

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

M-ledaren: "Vill inte ställa om liv"

Tidigare idag publicerade Dagens Nyheter en intervju med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Även den handlade om klimatet, och M-ledaren uttryckte att han inte vill tvinga några livsstilsomställningar på svenska folket.

– Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen. Jag tycker att pandemin var ett ganska bra exempel, där ställde vi om väldigt mycket men sammantaget minskade utsläppen med fem procent eller något sånt. Ingen människa, i vart fall i en demokrati, kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd, säger han till DN.

Kritiserar båda statsministerkandidaterna

Märta Stenevi säger att hon tycker intervjun är “anmärkningsvärd”, och berättar att hon tolkar intervjun som att han inte står bakom Sveriges åtagande i Parisavtalet.

Hon ger även nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) en känga.

– Det är fruktansvärt ansvarslöst för en statsministerkandidat. Samtidigt har vi i dag en statsminister som säger att hon värnar klimatet men inte agerar därefter och som skjuter över bördan på de som kommer efter oss.

Föreslår maxpris på tågbiljetter

En annan åtgärd som Miljöpartiet presenterat som alternativ till att sänka skatten på bensin och diesel är ett maxpris på kollektivtrafik.

Inte mer än 100 kronor i månaden ska en tåg- eller bussbiljett i Sverige kosta under resterande del av året.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


I DAG LÖRDAG: SMHI riktar viktigt meddelande till allmänheten

2024 09 07

Det kommer bli mycket varmt de kommande dagarna.

Början på september har varit betydligt varmare än vanligt.

I dag lördag går SMHI ut med ett viktigt meddelande till allmänheten.

På vissa håll i landet kan ganska höga temperaturer uppnås, och SMHI varnar för att det kan påverka riskgrupper.

Det förklarar vädermyndigheten via sin webbsida.

“Ökad påfrestning”

SMHI meddelar.

– Ett högtryck strax öster om landet har fört upp för årstiden mycket varm luft över landet med temperaturer upp mot 30 grader på flera håll. 

– Värmen fortsätter över veckoslutet och dagstemperaturerna ser ut att fram till och med måndag nå över 26 grader. Ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Detta område berörs

Varmast kommer det att bli i stora delar av Götaland samt delar av södra Svealand.

Området som berörs sträcker sig från Malmö och Helsingborg i söder till Göteborg i väst, Linköping i öst, samt städer som Jönköping, Skövde och Trollhättan.

Högtryck från Ryssland

SMHI förklarar vidare att det är ett högtryck från Ryssland som kommer med den väldiga värmen.

– Ett högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder och temperaturer över det normala för årstiden.

– Under dagen får sen större delen av landet mest soligt väder med bara lättare molnighet.

Vädret växlar om

Det väntas även bli varmt på söndagen, men efter det så växlar vädret om.

– Högtrycket dominerar fortsatt väderläget men pressas långsamt österut av ett lågtryck med centrum över Engelska kanalen. Även söndagsmorgonen inleds med dis eller dimma i landets östra kustlandskap, fortsätter SMHI.

– Därefter väntas en ny varm och mestadels solig dag, men under dagens lopp närmar sig fronterna från sydväst och solen varvas med alltmer moln. Under inledningen av nästa vecka sveper en kallfront in västerifrån med regn och skurar. 

– I landets östra landskap inleds veckan emellertid med solig och varm måndag, innan fronten når dit natt mot tisdag.

Foto: F. Weichelt

Text: Redaktionen