Otroligt genombrott: döda släktingar kan “återvända”
2024 09 12
Forskningen är på väg mot ett närmast sensationellt genombrott.
Den oundvikliga döden behöver snart inte längre innebära slutet.
Tack vare teknikens framsteg och hjälp från artificiell intelligens, AI, är det numera möjligt att skapa digitala kopior av avlidna personer.
Det går dessutom att interagera med dem.
– Strävan efter att hedra personer som inte längre finns med oss och bevara deras minne har funnits i alla tider och kulturer, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, i ett uttalande om saken.
"Utmanar vad som är lämpligt"
Redan 2021 meddelade teknikjätten Microsoft att man tagit patent på ett datorprogram som skulle kunna framställa en slags “chatbot” – en digital kopia av en död människa som det fortsatt går att kommunicera med.
“Kloningen” sker bland annat genom att datorprogrammet analyserar data från exempelvis sociala medier för att lära känna personen.
– Har man data från en person, till exempel hur den beter sig i text, är det möjligt att bygga en bot som för sig som den personen. Vissa av dessa botar kan säkert vara meningsfulla, men de utmanar också vår syn på vad som är lämpligt, har Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid Lunds tekniska högskola, tidigare sagt till sajten Forskning.se.
Folket är tveksamma
Enligt Conny Sohlberg skulle den digitala kopian kunna vara “nästa steg” i jakten på strävan att hedra bortgångna personer – en revolutionär förlängning av att till exempel måla tavlor av den avlidna för att bevara dess minne.
Men svenska folket är tveksamma.
Enbart sju procent vill bli återskapade efter sin död, visar en Sifo-undersökning beställd av Fonus.
– Vi ser redan idag att många vill lämna efter sig information om hur de vill göra med sitt digitala arv, som konton till sociala medier, viktiga mejl, eller lösenord. På kort sikt tror jag att det också kommer bli vanligare att man vill påverka huruvida man vill att eftervärlden ska kunna göra en digital kopia av sig själv, säger Conny Sohlberg.
Ingen lag sätter stopp
För närvarande finns det ingenting i lagen som hindrar efterlevande att skapa en AI-kopia av en död släkting.
Det är med andra ord upp till var och en att vara tydlig mot sina anhöriga vad man vill ska se.
– Om man vill säkerställa att familj, vänner eller bekanta inte använder ens digitala spår, som bilder, mejlkonversationer eller chattar, som underlag för att skapa en digital kopia efter sin bortgång, är det bra att lämna information om detta till de anhöriga.
Foto: R. Lopez
Text: Redaktionen