Ämne förbjuds – används i falukorv
2024 08 16
Ett farligt ämne kopplas till en av Sveriges mest folkkära matvaror.
Det handlar om ämnet rökaromer som bland annat används vid tillverkning av den klassiska svenska falukorven.
Ämnet tillsätts till livsmedel genom rökning eller andra metoder, till exempel genom att doppa, pensla, spraya eller injicera rökarom i livsmedlet.
Det kan också användas för att ge röksmak i produkter som soppor, såser drycker och bacon.
Förbud införs
Hittills har det varit tillåtet att använda rökaromer.
Men nu blir det ändring på det.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har beslutat att ämnet ska förbjudas.
Detta eftersom rökaromer innehåller substanser som inte anses vara säkra att använda i mat. I en ny granskning fastslår EFSA att majoriteten av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska – det vill säga ämnen som kan öka risken för cancer.
– Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem vilket nu också sker, säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket.
Försvinner på sikt
Rökaromer kommer succesivt att försvinna från livsmedel efter det nya EU-beslutet.
– Besluten innebär att de rökaromer som används i mat i dag på sikt försvinner.
– För att livsmedelsföretagen ska kunna anpassa sin produktion till de nya reglerna finns det övergångsperioder för olika typer av mat, berättar Maria Florin.
Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.
LÄS MER HÄR:
Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv
Falukorv rusar i pris – här är nya prislappen
Foto: JaBB
Text: Redaktionen