LÄKARE: Plötslig ökning av okänd sjukdom

2024 05 17

Virussjukdomen femte sjukan sprids i en hastig takt.

Under 2024 har fler fall än vanligt rapporterats i Sverige.

Barnläkaren och professorn i barnmedicin Göran Elinder har framhållit att Sverige troligtvis upplever en epidemi – det vill säga att fler sjukdomsfall av sjukdomen har observerats under en viss tidsperiod hos en viss befolkningsgrupp.  

Femte sjukan är en virussjukdom som främst drabbar barn. Det är en extremt vanlig sjukdom, men ändå ovanlig.

– Detta är en jättevanlig sjukdom, men samtidigt ganska ovanlig då man sällan får besvär. Omkring 80 procent har antikroppar, men väldigt få vet om att de har haft den, säger Göran Elinder i en kommentar till Aftonbladet.   

Manar till lugn

Under våren har många barn drabbats av femte sjukan. Men föräldrar behöver inte vara oroliga.

Läkare runt om i landet manar till lugn.

– Femte sjukan är en ofarlig sjukdom som normalt sett inte behöver någon behandling, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till Sydsvenskan.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska Institutet, ger samma besked.

– För barn som är friska i grunden, och det är nästan alla, skulle jag bedöma den här sjukdomen som helt ofarlig, säger han till SvD.

Därför ökar sjukdomen

Den plötsliga ökningen av femte sjukan kopplas till pandemiåren.

Efter nedstängningen under covid-19 har många virussjukdomar noterat en ökad spridning.

– Många vanliga virusjukdomar har legat lågt under pandemin,  Eftersom restriktionerna hade effekt också på flera av de andra som sprids. Därför är det inte helt oväntat att även parvovirus passar på att ge sig till känna lite grann, säger Marianne Alanko Blomé till Sydsvenskan.

Jonas F Ludvigsson delar hennes bedömning.

–  Vi har sett en ökning av både luftvägsinfektioner hos barn och svåra infektioner överhuvudtaget efter pandemin och då är jag inte förvånad över att femte sjukan nu också sprids mer bland svenska barn, säger barnläkaren till SvD.

Utslag på kinderna

Femte sjukan är en virussjukdom som främst drabbar barn i skolålder, men även vuxna kan smittas.

Barn som drabbas av smittan får oftast följande symptom, enligt Vårdguiden 1177:

- Feber och trötthet

- Värk i kroppen

- Huvudvärk

- Illamående

- Diarré

- Utslag på kinderna efter några dagar

Vuxnas symptom skiljer sig från barnens.

– Vuxna får ofta symtom som påminner om en förkylning, till exempel feber och besvär i luftvägarna. Det är ovanligt att vuxna får utslag. Däremot får vuxna ofta ont i kroppen, framför allt i händerna, armbågarna, knäna eller vristerna. Värken kan sitta kvar under flera månader, framhåller 1177.

Då bör du söka vård

De allra flesta som drabbas av Femte sjukan behöver inte söka vård. Sjukdomen brukar gå över av sig själv.

Gravida kvinnor, personer med nedsatt immunförsvar och personer med blodsjukdomar kan dock behöva ta kontakt med vården, enligt Vårdguiden.

Foto: K. Cichewicz

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen