UPPGIFTER: Vita huset oroas över SD:s framgång

2022 10 01

Parallellt som SD tillsätter fyra tunga ordförandeposter kommer rapporter om att USA bekymras över partiets framgångar.

SD:s framgångar i valet har uppmärksammats världen över, både inom medier och hos länders regeringar.

Nu kommer uppgifter som gör gällande att även det amerikanska styret dragit öronen åt sig över högerpartiets remarkabla framgångar i valet.

– SD uppfattas som ett extremt kontroversiellt parti i deras ögon, säger en regeringskälla inom den avgående regeringen och varnar för att det kan få konsekvenser, uppger Expressen.

Källan tillägger för tidningen:

Kommer inte dela allt

– Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen.

Uppgifterna kommer parallellt som ordförandeposterna i fyra av de tunga utskotten tillsätts av partiet.

Just nu står det klart vilka SD:are som får de fyra, tunga, ordförandeposterna i riksdagens utskott. I ett pressmeddelande klargör man att Aron Emilsson får posten i utrikesutskottet, Richard Jomshof den som ordförande i justitieutskottet, den rättspolitiske talespersonen Tobias Andersson den i näringsutskottet, medan Magnus Persson, i dag arbetsmarknadspolitisk talesperson, tillsätter ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet.

Richard Jomshof framhåller i en intervju med SR Ekot att tilldelningen av de här blytunga posterna bara understryker det faktum att partiet nu är Sveriges näst största parti.

Lägg till det att man fick ta ett kliva bakåt i utnämningen av talman.

Milstolpe i partiets historia

– Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia, säger Jomshof, som nu lämnar uppdraget som partisekreterare, till kanalen.

Det här var tillsättningen av fyra av de åtta presidieposterna som Sverigedemokraterna tilldelats. Vilka de fyra återstående blir återstår att se.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen