VIKTIG LEVERANS NÄRA: Polen redo att ge stridsflygplan till Ukraina

2022 03 09

Polen meddelar nu att man är redo att ge alla sina stridsflygplan av modellen MiG-29 till Ukraina. Men USA tvekar.

Det skulle utgöra en väldigt viktig förstärkning i kampen mot den ryska armén som bombar och terroriserar Ukrainas befolkning i ett försök att förvandla landet till en rysk lydstat och diktatur.

Kämpar hårdast

Polen är det land som tillsammans med Estland, Lettland och Litauen kämpar hårdast för att trycka på inom EU för att stödja Ukraina och i kväll har Polens regering presenterat en plan för att hjälpa Ukrainas armé ytterligare.

Mycket uppskattat

Polens plan går ut på att sända alla sina MiG-29-stridsplan till USA-flygbasen Ramstein i Tyskland varifrån USA kan leverera dem till Ukraina, klargör Polens regering.

Beskedet är mycket uppskattat hos Ukrainas regering och presidenten Volodymyr Zelensky och nu nu handlar det bara om att operationen kan genomföras snarast möjligt då det brådskar.

Polen är redo

– Samtidigt [som Polen lämnar över sina stridsplan] anhåller Polen att av USA erhålla använda flygplan av motsvarande kapacitet, meddelar Polens utrikesdepartement.

– Polen är redo att omgående etablera villkoren för inköpet av planen.

Uppmanar andra Natoländer

Den polska regeringen uppmanar andra Natoallierade – som äger MiG-29-stridsflygplan – att göra likadant som Polen.

Ukrainas piloter kan hantera MiG-planen vilket gör operationen mycket effektiv.

Inte redo Washington

I Washington uppger man att man inte var helt beredd på Polens agerande.

– Jag såg meddelandet från Polens regering bokstavligt talat när jag körde hit idag, säger USA:s UD-undersekreterare Victoria Nuland, på ett möte vid senatens utrikesutskott idag, rapporterar CNN.

USA-stödet växer

Under natten till onsdagen framhöll USA:s regering ytterligare tvekan och Pentagon avfärdar tills vidare förslaget.

– Vi kommer att fortsätta att samtala med Polen och våra Natoallierade om denna sak och de svåra logistiska utmaningar det innebär. Men vi tror inte att Polens förslag är hållbart, säger John Kirby, pressekreterare vid Pentagon.

 

En senior kontakt vid USA:s UD uppger vidare till CNN att USA i nuläget inte står redo med stridsplan att leverera till Polen.

En möjlighet är att USA sänder F-16-plan till Polen och stödet för att agera tycks växa i USA:s kongress där oron för Ukrainas situation ökar undan för undan, från redan höga nivåer.

USA:s utrikesminister

USA:s utrikesminister Tony Blinken uppger att USA är mycket aktivt i sina samtal med Polen för att finna en lösning för att ersätta landet med andra flygplan.

– Vad kan vi göra? Hur kan vi ge dem något att fylla upp med när de ger sina plan till Ukraina? Vi är i väldigt aktiva diskussioner med dem om detta, säger Tony Blinken till CNN.

Kamala Harris på G

USA:s vicepresident Kamala Harris besöker Polen inom någon dag och polackerna hoppas att hon ska presentera en lösning vid besöket.

Ukrainas behov av fler stridsplan är både stort och ytterst akut. Ukrainas flygvapen är klart underlägset det ryska men har samtidigt ännu inte blivit helt utslaget. 

En förstärkning i form av ytterligare stridsplan är av stor vikt för Ukrainas överlevnad.

Foto: A. Zaitcev

Text: Redaktionen