Vedervärdig upptäckt kopplad till ryska staten

2023 03 02

Tortyrkammare i ukrainska staden Cherson var noga planerade och direkt finansierade av ryska staten.

Den slutsatsen drar ett team av ukrainska och internationella jurister efter att ha samlat in bevis under en längre utredning, rapporterar The Guardian. 

– Masstortyrkammarna, finansierade av den ryska staten, är inte slumpmässiga utan snarare en del av en noggrant genomtänkt och finansierad plan med ett tydligt mål att eliminera den ukrainska nationella och kulturella identiteten, säger Wayne Jordash, en brittisk advokat som leder utredningen. 

Gå med fienden – eller torteras till döds 

Cherson var under rysk kontroll i åtta månader fram till att ukrainska styrkor tog sig tillbaka till staden i början av november förra året. 

Uppemot 20 stycken kammare avsedda för att tortera människor har undersökts. 

Bakom tortyrcenterna står enligt uppgifterna den ryska säkerhetstjänsten FSB, rysk kriminalvård och lokala samarbetspartners. 

– De var utformade for att underkuva, omskola eller döda ukrainska ledare och vanliga oliktänkande, skriver The Guardian. 

Elchocker och skendränkning 

Journalister, lärare och tjänstemän är bara några exempel på fångar som torterats i kammarna. Samtliga har haft nån koppling till den ukrainska staten eller civila samhället.

Andra offer har stoppats av en slump på gatan och fängslats för att ha “pro-ukrainskt” material på sina telefoner. 

– Fångarna, män och kvinnor, utsattes för misshandel, elchocktortyr och skendränkning. De tvingades lära sig och recitera proryska slagord, dikter och sånger, uppger advokatteamet. 

Hundratals spårlöst försvunna 

Bevis från över 1 000 offer i Cherson har samlats in. 400 personer har försvunnit spårlöst. Ingen vet om de har dödats eller förts till Ryssland.

– Putins plan är att ockupera Ukraina, underkasta den ukrainska befolkningen ryskt styre och förstöra den ukrainska identiteten. Den här planen blir tydligare i takt med att bevisen på krigsförbrytelser ökar och allt eftersom våra utredningar fortskrider, säger Wayne Jordash.

Kopplade elektroder till könsorgan

Ohyggliga vittnesmål från Cherson berättar om hur det hörts skrik från ett ungdomsfängelse. Offer har setts föras in med påsar över huvudet och hur kroppar därefter avlägsnats från byggnaden.

Överlevande har berättat för The Guardian hur ryska soldater fäste elektroder på en kamrats testiklar och penis och fick höra hur han skrek i flera timmar.

– Det fanns inget liv i deras ögon, det här var trasiga människor, säger ett vittne till tidningen vars cellkamrat hade suttit fängslad i åtta månader.

Uppgifter redan förra året

Redan i ett tidigt skede av kriget rapporterades det om att Putins Ryssland förberedde tortyrkammare i Ukraina.

Du kan läsa mer om det nedan.

LÄS MER: Uppgifter: Ryssland bygger tortyrkammare i östra Ukraina

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen