Vedervärdig upptäckt kopplad till ryska staten

2023 03 02

Tortyrkammare i ukrainska staden Cherson var noga planerade och direkt finansierade av ryska staten.

Den slutsatsen drar ett team av ukrainska och internationella jurister efter att ha samlat in bevis under en längre utredning, rapporterar The Guardian. 

– Masstortyrkammarna, finansierade av den ryska staten, är inte slumpmässiga utan snarare en del av en noggrant genomtänkt och finansierad plan med ett tydligt mål att eliminera den ukrainska nationella och kulturella identiteten, säger Wayne Jordash, en brittisk advokat som leder utredningen. 

Gå med fienden – eller torteras till döds 

Cherson var under rysk kontroll i åtta månader fram till att ukrainska styrkor tog sig tillbaka till staden i början av november förra året. 

Uppemot 20 stycken kammare avsedda för att tortera människor har undersökts. 

Bakom tortyrcenterna står enligt uppgifterna den ryska säkerhetstjänsten FSB, rysk kriminalvård och lokala samarbetspartners. 

– De var utformade for att underkuva, omskola eller döda ukrainska ledare och vanliga oliktänkande, skriver The Guardian. 

Elchocker och skendränkning 

Journalister, lärare och tjänstemän är bara några exempel på fångar som torterats i kammarna. Samtliga har haft nån koppling till den ukrainska staten eller civila samhället.

Andra offer har stoppats av en slump på gatan och fängslats för att ha “pro-ukrainskt” material på sina telefoner. 

– Fångarna, män och kvinnor, utsattes för misshandel, elchocktortyr och skendränkning. De tvingades lära sig och recitera proryska slagord, dikter och sånger, uppger advokatteamet. 

Hundratals spårlöst försvunna 

Bevis från över 1 000 offer i Cherson har samlats in. 400 personer har försvunnit spårlöst. Ingen vet om de har dödats eller förts till Ryssland.

– Putins plan är att ockupera Ukraina, underkasta den ukrainska befolkningen ryskt styre och förstöra den ukrainska identiteten. Den här planen blir tydligare i takt med att bevisen på krigsförbrytelser ökar och allt eftersom våra utredningar fortskrider, säger Wayne Jordash.

Kopplade elektroder till könsorgan

Ohyggliga vittnesmål från Cherson berättar om hur det hörts skrik från ett ungdomsfängelse. Offer har setts föras in med påsar över huvudet och hur kroppar därefter avlägsnats från byggnaden.

Överlevande har berättat för The Guardian hur ryska soldater fäste elektroder på en kamrats testiklar och penis och fick höra hur han skrek i flera timmar.

– Det fanns inget liv i deras ögon, det här var trasiga människor, säger ett vittne till tidningen vars cellkamrat hade suttit fängslad i åtta månader.

Uppgifter redan förra året

Redan i ett tidigt skede av kriget rapporterades det om att Putins Ryssland förberedde tortyrkammare i Ukraina.

Du kan läsa mer om det nedan.

LÄS MER: Uppgifter: Ryssland bygger tortyrkammare i östra Ukraina

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen