UPPGIFTER: Ryssland bygger tortyrkammare i östra Ukraina

2022 04 18

I samband med att Ryssland nu förbereder en ny stor offensiv mot Ukraina så bygger Putinregimen tortyrkammare.

Det uppger Ukrainas regering som varnar för att ryssarna förbereder nya grova brott mot den civila delen av befolkningen.

Inom en snar framtid

President Volodymyr Zelensky har i ett nytt videotal varnat sitt lands befolkning för att Ryssland inom kort kommer att sjösätta en väldig offensiv mot de östra delarna av Ukraina.

– Det kommer att ske inom en snar framtid. De vill bokstavligt talat göra slut på och förstöra Donbass. Förstöra allt som en gång gav ära till denna industriregion, säger president Zelensky.

Donbass utgörs av två av Ukrainas 27 regioner – Luhansk och Donetsk – vilka är de två regioner som Putin delvis invaderade redan 2014 tillsammans med Krym.

Radera ut städer

Världens har uttryckt sin avsky över det sätt på vilket Ryssland bombat sönder den tidigare 400 000-invånarstaden Mariupol och nu väntar samma folkmord fler städer befarar Zelensky.

– Precis som ryska trupper har förstört Mariupol vill de radera ut andra städer och samhällen i regionerna Donetsk och Luhansk, säger Ukrainas president.

18 dödade i Kharkiv

Ryska armén brutala härjningar indikerar tydligt att Zelensky har rätt och på söndagen drabbades Ukrainas näst största stad, Kharkiv, av omfattande ryska bombningar som dödade fem invånare och skadade 23.

Zelensky framhåller att de senaste fyra dagarna har ryska armén dödat 18 personer och skadat 106 i sina urskillningslösa bombningar av Kharkiv.

Avsiktlig terror

– Detta är inget annat än avsiktlig terror. Granater och artilleri mot vanliga bostadsområden. Mot vanlig civila, säger Zelensky.

Han anklagar de ryska styrkorna för att begå grova övergrepp mot befolkningen i regionerna Kherson och Zaporizhzhia i södra Ukraina.

Tortyrkammare

– Det byggs tortyrkammare där. De kidnappar representanter för lokala myndigheter och vem som helst som är synlig i det lokala samhället, säger Zelensky.

Amerikanska och brittiska underrättelseuppgifter – som visat sig slå in i stor utsträckning tidigare under Rysslands anfallskrig – stödjer uppgifterna om att Ryssland begår och avser att begå fruktansvärda brott mot befolkningen i de ockuperade områdena för att skapa skräck och bryta ned invånarna.

Ännu värre

Landets utrikesminister Antony Blinken har tidigare uttalat sig om detta faktum.

– Vi tror att Moskva har utvecklat en plan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter – och potentiellt ännu värre – mot det ukrainska folket, uppgav USA:s utrikesminister Tony Blinken, till amerikanska medier.

Har informerat FN

USA har informerat FN om att de har trovärdig information som tyder på att Moskva håller på att sammanställa listor på ukrainare som ska dödas eller skickas till läger. Informationen kommer från ett brev från USA till FN:s människorätt, som Washington Post tagit del av.

I brevet går det att läsa att Moskvas planer skulle innebära: ”tortyr, påtvingande försvinnanden och utbrett mänskligt lidande”.

HBTQ-personer och kyrkligt engagerade

I brevet framgår det att journalister, HBTQ-personer, olika typer av aktivister och personer engaerade inom kyrkan bedöms finnas med på dödslistor vars genomförande befaras verkställas efter en militär ockupation – en ockupation som redan äger rum i delar av östra och södra Ukraina.

Ryssland har gjort det förut

USA framhåller att man sett liknande agerande av Ryssland efter tidigare ryska operationer.

– Det har inkluderat planerade mord, kidnappning, tvingade försvinnanden, fängslande och användande av tortyr, framhåller  USA:s ambassadör Bathsheba Nell Crocker.

Dödliga metoder

– Vi har också trovärdig information om att ryska trupper sannolikt kommer att använda dödliga metoder för att skingra fredliga protester eller på annat sätt motverka fredligt motstånd från den civila befolkningen.

Foto: Presidential Office of Russia

Text: Redaktionen


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 19

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Så fort kan man köra – innan fartkameran tar bild

2024 07 19

Varje år hanterar polisen drygt 300 000 ärenden där bilister fångats på bild av fartkameror.

Det är dock enbart en relativt liten del som faktiskt bötfälls.

År 2021 var det 100 000 som fick en bot hemskickad och förra året var det ännu färre – blott 80 000 personer.

Resursbrist är den stora förklaringen, enligt polisen.

– Det behövs mer personal, säger Björn Thunblad, som är samordnare för trafik i region öst, till SVT Nyheter.

Här går gränsen

Nu under sommarsemestern är det högsäsong på vägarna och högt tryck i trafiken. Då ökar också risken för olyckor.

Parallellt har frågan om hur väl fartkameror egentligen fungerar aktualiserats, senast av onlinemagasinet Carup.

Och det finns en “magisk” gräns för när kamerorna faktiskt blixtrar till. Det sker sex kilometer i timmen över hastighetensgränsen och på 14 meters avstånd, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Men det förutsätter att de ens är påslagna, vilket inte alltid är fallet – och inte heller ändamålet.

Bara det faktum att kamerorna finns gör nämligen att folk saktar ned.

– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, säger Björn Thunblad.

LÄS MER: Trafikpolis reder ut – det här är förbjudet att göra i bilen

Kan få ny funktion

I vintras öppnade regeringen för att börja använda fartkameror för livebevakning i syfte att kunna följa misstänkta kriminella på vägarna.

Nyligen kom också bekräftelsen. I juni meddelade regeringen att kameraövervakning i trafiken sätts in från och med 1 januari 2025.

Kamerabevakning är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen. Både för att kunna förebygga och förhindra brott, men också för att hitta, gripa och lagföra skyldiga. För medborgarnas trygghet är det angeläget att polisen har tillgång till effektiva verktyg, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tillfället.

Ökat rejält senaste 20 åren

Det finns drygt 2 500 fartkameror runtom i Sverige. Det är en rejäl ökning – år 2006 fanns det blott 644 stycken.

Enligt Trafikverket räddas 20 liv och 70 personer från att bli allvarligt skadade varje år tack vare att kamerorna placerats ut.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror, framhåller myndigheten.

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen