UPPGIFTER: Ryssland bygger tortyrkammare i östra Ukraina

2022 04 18

I samband med att Ryssland nu förbereder en ny stor offensiv mot Ukraina så bygger Putinregimen tortyrkammare.

Det uppger Ukrainas regering som varnar för att ryssarna förbereder nya grova brott mot den civila delen av befolkningen.

Inom en snar framtid

President Volodymyr Zelensky har i ett nytt videotal varnat sitt lands befolkning för att Ryssland inom kort kommer att sjösätta en väldig offensiv mot de östra delarna av Ukraina.

– Det kommer att ske inom en snar framtid. De vill bokstavligt talat göra slut på och förstöra Donbass. Förstöra allt som en gång gav ära till denna industriregion, säger president Zelensky.

Donbass utgörs av två av Ukrainas 27 regioner – Luhansk och Donetsk – vilka är de två regioner som Putin delvis invaderade redan 2014 tillsammans med Krym.

Radera ut städer

Världens har uttryckt sin avsky över det sätt på vilket Ryssland bombat sönder den tidigare 400 000-invånarstaden Mariupol och nu väntar samma folkmord fler städer befarar Zelensky.

– Precis som ryska trupper har förstört Mariupol vill de radera ut andra städer och samhällen i regionerna Donetsk och Luhansk, säger Ukrainas president.

18 dödade i Kharkiv

Ryska armén brutala härjningar indikerar tydligt att Zelensky har rätt och på söndagen drabbades Ukrainas näst största stad, Kharkiv, av omfattande ryska bombningar som dödade fem invånare och skadade 23.

Zelensky framhåller att de senaste fyra dagarna har ryska armén dödat 18 personer och skadat 106 i sina urskillningslösa bombningar av Kharkiv.

Avsiktlig terror

– Detta är inget annat än avsiktlig terror. Granater och artilleri mot vanliga bostadsområden. Mot vanlig civila, säger Zelensky.

Han anklagar de ryska styrkorna för att begå grova övergrepp mot befolkningen i regionerna Kherson och Zaporizhzhia i södra Ukraina.

Tortyrkammare

– Det byggs tortyrkammare där. De kidnappar representanter för lokala myndigheter och vem som helst som är synlig i det lokala samhället, säger Zelensky.

Amerikanska och brittiska underrättelseuppgifter – som visat sig slå in i stor utsträckning tidigare under Rysslands anfallskrig – stödjer uppgifterna om att Ryssland begår och avser att begå fruktansvärda brott mot befolkningen i de ockuperade områdena för att skapa skräck och bryta ned invånarna.

Ännu värre

Landets utrikesminister Antony Blinken har tidigare uttalat sig om detta faktum.

– Vi tror att Moskva har utvecklat en plan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter – och potentiellt ännu värre – mot det ukrainska folket, uppgav USA:s utrikesminister Tony Blinken, till amerikanska medier.

Har informerat FN

USA har informerat FN om att de har trovärdig information som tyder på att Moskva håller på att sammanställa listor på ukrainare som ska dödas eller skickas till läger. Informationen kommer från ett brev från USA till FN:s människorätt, som Washington Post tagit del av.

I brevet går det att läsa att Moskvas planer skulle innebära: ”tortyr, påtvingande försvinnanden och utbrett mänskligt lidande”.

HBTQ-personer och kyrkligt engagerade

I brevet framgår det att journalister, HBTQ-personer, olika typer av aktivister och personer engaerade inom kyrkan bedöms finnas med på dödslistor vars genomförande befaras verkställas efter en militär ockupation – en ockupation som redan äger rum i delar av östra och södra Ukraina.

Ryssland har gjort det förut

USA framhåller att man sett liknande agerande av Ryssland efter tidigare ryska operationer.

– Det har inkluderat planerade mord, kidnappning, tvingade försvinnanden, fängslande och användande av tortyr, framhåller  USA:s ambassadör Bathsheba Nell Crocker.

Dödliga metoder

– Vi har också trovärdig information om att ryska trupper sannolikt kommer att använda dödliga metoder för att skingra fredliga protester eller på annat sätt motverka fredligt motstånd från den civila befolkningen.

Foto: Presidential Office of Russia

Text: Redaktionen