VARNINGEN: ”Kan ta till kärnvapen”

2022 08 09

Rysslands krig i Ukraina går inte enligt planen.

I dag uppger USA:s försvarsdepartement Pentagon att över 70 000 ryssar har dött eller skadats sedan invasionen inleddes den 24 februari.

– Numret kan vara lite lägre, lite högre, men jag tror att det är en ungefärlig siffra, säger Colin Kahl,  rådgivare till USA:s försvarsminister, enligt CNN.

Med facit i hand är det ett stort fiasko för Putin, som enligt uppgift planerade att snabbt avsätta regeringen i Kyiv och ta kontroll över Ukraina.

En utebliven krigsframgång kan slå hårt mot diktatorn. Det säger hans före detta talskrivare Abbas Galljamov.

I en intervju med Expressen förklarar han att Putin måste nå en ”klar seger” för att kunna avsluta kriget. Annars riskerar hans legitimitet bland toppskiktet i Kreml och hos folket på gatorna att ta stor skada. 

Kan använda kärnvapen

Putins ex-kollega befarar nu det värsta – diktatorn planerar att använda kärnvapen.

– Nu ser vi att han inte alltid är en vinnare. Nu ser vi att det går att göra motstånd mot honom. Han kan göra fel och han kan förlora. Därför lär han inte stoppa kriget om han inte vinner det. Problemet för honom är att han inte kan vinna kriget. Enda sättet är att ta till taktiska kärnvapen mot Ukraina, säger Galljamov till Expressen.

Han betonar att en stor del av den ryska befolkningen vill se ett snabbt avslut på kriget.

Nyligen gjordes en opinionsundersökning av ett företag som jobbar för Kreml. Undersökningen publicerades aldrig, men källor inom Kreml läckte svaren.

–  Folk fick svara på frågan om vad de ansåg var mer lönsamt nu, att fortsätta den speciella operationen eller att omedelbart starta förhandlingar med Ukraina. Resultatet blev 45 på båda förslagen. Det betyder att en stor del vill ha slut på kriget, säger Galljamov till tidningen.

Brutit avtal

Under gårdagen meddelade Kreml att Ryssland brutit det så kallade START-avtalet mellan Ryssland och USA.

Avtalet trädde i kraft 2011 och innebär ömsesidiga inspektioner av respektive lands kärnvapen.

Inspektioner som därmed avslutas.

– Amerikanska sanktioner mot Ryssland har förändrat förhållandena mellan länderna, uppger det ryska utrikesdepartementet enligt BBC News. 

Vidare skriver departementet att USA därmed har ”berövat Ryssland rätten att utföra inspektioner på amerikanskt territorium”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen