Varnar regeringen: Sveriges dricksvatten i fara

2023 10 12

Sabotage riskerar att slå ut Sveriges vattenförsörjning.

Om Rysslands krig i Ukraina till vintern driver fram en gasbrist riskerar det att stoppa tillverkningen av kemikalier som behövs för att rena dricksvatten här i Sverige.

Flera företrädare för kemibranschen fruktar just ett sådant katastrofscenario, rapporterar Dagens Nyheter.

"Struntar blankt i farhågorna"

Larmet går raka vägen till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) och resten av regeringen.

– Vi upplever att den struntar blankt i de farhågor som kemiindustrin har. Jag är inte riktigt säker på att den har förstått att gasen behövs för flera kritiska produkter, säger Malin Johansson till DN.

Hon är energi- och klimatansvarig vid Ikem, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar 1 250 företag inom bland annat kemibranschen.

Pekar ut gasledning

Det är Sveriges enda stora gasnät "Swedegas" som pekas ut.

Gasledningen, som är nedgrävd längs en 62 mil lång sträcka, försörjer 33 kommuner och flera kraftvärmeverk med gas.

Enligt Ikem är kolmolekyler i naturgasen “helt avgörande” för att framkalla kemikalier som renar dricksvatten samt tillverkar vissa livsmedel och mediciner som behövs i stora delar av landet.

Höjer beredskapen

I samband med att Finland i veckan gått ut med att man identifierat ett sabotage mot gasledningen i finska viken har beredskapen nu höjts hos Swedegas, som ägs av Nordion Energi.

Exakt vad det innebär vill Nordion av säkerhetsskäl inte gå in på.

– Men vi har bland annat utökat interaktionen med berörda myndigheter och intressenter, säger företagets marknadschef Carolina Wistén till DN.

"Förstår inte allvaret"

I ett pressmeddelande utvecklar Ikem sina krav på staten.

Det behövs en så kallad LNG-terminal för att ta emot flytande naturgas, någonting som den förra regeringen avslog 2019 och som fortfarande saknas.

– Sveriges regering verkar inte ha förstått allvaret. Den har istället varit med och drivit igenom en EU-förordning om att vid kris skydda hushåll framför industri och i vintras gett hushållen gasprisstöd som kompensation. Hushållen kan ställa om till el, det kan inte kemiindustrin, säger Malin Johansson i samma pressutskick.

"Kan skatta sig lyckliga"

Branschföreträdaren drar återigen paralleller till vad som nu har skett i Finland.

– Sabotagen på det finska gasnätet är allvarligt, och utgör den andra kritiska attacken på central infrastruktur. Finland kan åtminstone skatta sig lyckliga över sin inhyrda LNG-terminal, den skyddar samhällskritisk produktion i dagsläget, säger Malin Johansson, 

Dussintals ryska fartyg i svenskt vatten

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att 50 ryska fartyg misstänks bedriva underrättelseverksamhet i nordiska vatten.

27 av dem har spionerat i Sverige.

– Det kan bli ett hot om omvärldsläget skulle försämras ytterligare, sade Jimmie Adamsson, svenska marinens pressofficer, till tv-kanalen i april.

Foto: Bluewater Sweden resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige stoppar bistånd till diktatur

2025 07 01

Regeringen fortsätter att förändra det svenska biståndet.

Nu meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) att det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Afghanistan kommer att dras in. Sverige kommer dock fortsätta att bidra med humanitärt stöd till diktaturen, som styrs av den islamistiska talibanregimen.

– Sverige har bidragit med både utvecklingsbistånd och humanitärt stöd till Afghanistan under många år, men just nu finns begränsade möjligheter att långsiktigt fortsätta med utvecklingsbiståndet, säger Benjamin Dousa.

– Däremot ser vi ett stort behov av humanitärt stöd som Sverige kommer att fortsätta ge. Kvinnors och flickors situation i Afghanistan är fortsatt en viktig fråga för regeringen.

Det regionala utvecklingssamarbetet med Asien och Oceanien kommer också att fasas ut. Regeringen vill i stället öka handeln i regionen, meddelar Dousa.

Mer pengar till Ukraina

Omprioriteringarna i biståndsbudgeten frigör 1,7 miljarder kronor – medel som ska användas både till stöd för Ukraina och till livräddande insatser runt om i världen. 

– Stödet till Ukraina och närområdet är existentiellt för Europa. Ukraina är Sveriges främsta biståndspolitiska och utrikespolitiska prioritering, säger Benjamin Dousa.

– För att kunna stå emot ett Ryssland som inte drar sig för att beskjuta lekplatser, sjukhus, skolor och hem krävs ett ökat stöd. Ukraina slåss inte bara för sin frihet, utan även för Europas.

Inget stöd till Unwra

Trots påtryckningar från oppositionen kommer regeringen inte att återuppta stödet till Unwra – FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat den svenska hållningen. De menar att Unrwa är avgörande för nödhjälp till Gaza.

Benjamin Dousa delar inte bedömningen. Han hänvisar till att Israel har förbjudit organisationen, vilket enligt honom omöjliggör ett effektivt samarbete.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, har ministern sagt till SVT Nyheter.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kalabalik i Turkiet – regimen slår till stenhårt

2025 07 01

Turkiska myndigheter har slagit till mot hundratals personer, inklusive flera oppositionspolitiker.

Flera politiska motståndare till regimen har gripits i staden Izmir, rapporterar turkiska medier. 

Bland de arresterade finns Izmirs tidigare borgmästare Tunc Soyer och den lokala ordföranden för oppositionspartiet CHP, Senol Aslanoglu.

Åklagarmyndigheten i Izmir har beordrat gripandena. Izmir styrs av Republikanska folkpartiet (CHP) – regeringspartiets AKP:s största motståndare.

”Kommer inte att vika oss”

Oppositionsledaren Senol Aslanoglu bekräftar uppgifterna i ett inlägg på X.  

– Vi kommer inte att vika oss för de som försöker tysta våra röster. I dag och imorgon kommer vi att fortsätta att försvara folkets vilja och vaka över demokratin runt om i landet, skriver han.

Flera räder mot oppositionen

Tisdagens massarresteringar är en del av en större operation i Turkiet.

CPH anklagas för utbredd korruption. I flera CPH-styrda kommuner har polisen slagit till mot oppositionella efter anklagelser om korruption.

Flera av partiets toppföredträdare har gripits, inklusive Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu ses som en framtida presidentkandidat i Turkiet och har ofta beskrivits som president Erdogans främsta politiska rival. 

Kritiker menar att hans gripande är politiskt motiverat. Flera västländer har fördömt arresteringen och hundratusentals människor har protesterat på gatorna i Turkiet.

Erdogan: ”Oförenligt med ett demokratiskt samhälle”

President Erdogan fortsätter att rikta korruptionsanklagelser mot CPH.

– Situationen för det största oppositionspartiet – som hålls i ett järngrepp av en handfull banditer i Istanbul – är oförenligt med ett demokratiskt samhälle och hör inte hemma i turkisk politik, sade Erdogan i ett tal den 18 juni.

CPH förnekar alla anklagelser om korruption. Partiet menar att massarresteringarna är politiskt motiverade.

Foto: Ö. Avşar resp M. Reding

Text: Redaktionen