Varnar för vaccinintygen

2021 06 02

Allt fler vill ha vaccinintyg som kan användas vid utlandsresor. Men nu kommer det en skarp varning om att intygen kanske inte fungerar.

Trycker ökar på vårdcentraler och vaccinationscentraler runt om i landet att skriva ut vaccinintyg för de som fått dos 1 och dos 2. Men nu avråder SKR, Sveriges kommuner och landsting, regionerna från att utfärda intygen uppger SVT.

– Vi kan inte garantera att de går att nyttja i resesammanhang, säger Emma Spak, chef vid SKR, till SVT.

Eftersom EU:s vaccinpass ännu inte kommit så ökar efterfrågan hela tiden på vaccinintygen.

– Det är ganska många som vänder sig till vården och ber om ett intyg i väntan på EU:s vaccinpass, men det finns i nuläget ingen garanti för att ett sådant intyg går att använda i något sammanhang, säger Emma Spak till SVT.

EU:s vaccinpass 1 juli

Det vaccinkort många får vid vaccineringen är enligt Spak mest en påminnelse om datumen för den som fått sprutorna men det kan inte användas i officiella sammanhang och det finns ingen säkerhet att det funkar vid resor.

– Vi avråder regionerna från att utfärda vaccinintyg i nuläge innan man har de EU-standardiserade vaccinationsbevisen. Vi kan inte garantera att de går att nyttja i resesammanhang, säger Emma Spak till SVT.

EU:s vaccinpas väntas från 1 juli.

[yop_poll id="148"]