VÄRLDEN: Kanada ska lagföra brott på månen

2022 05 06

Kanadensiska brottslingar kommer även att få sona brott som begås på månen.

Det röstade Kanadas parlament igenom på torsdagen.

Astronauter kan straffas

Landets nya lagförslag innebär att astronauter som begår brott på månen även ska straffas enligt kanadensiskt lag, rapporterar France24.

Lagförslaget godkändes med en klar majoritet, 181 ja mot 144 nej.

Tidigare lag

Parlamentet i Ottawa har tidigare beslutat om att kanadensisk lag gäller för astronauter under rymdresor fram och tillbaka till den internationella rymdstationen ISS.

Brott under en sådan rymdresa behandlas på samma sätt som brott som begås i Kanada. Kriminella handlingar i rymden betraktas som handlingar som utförts på kanadensisk mark enligt lagen.

Nya lagen

Den nya lagändringen kommer i takt med att antalet rymdfärder återigen ökar i världen. Det första besättningsuppdraget till månen på 50 år ska genomföras 2025.

En kanadensisk astronaut förväntas följa med på rymdfärden Artemis 2, som är en förberedelse inför kommande månlandningar, erfar France 24.

Rymdresan planeras att genomföras under 2024. 

Artemis 2

Syftet med expeditionen är att testa rymdfarkosten under en bemannad expedition till månen inför kommande månlandningar.

Farkosten ska genomföra en förbiflygning av månen. Den första bemannade resan till månen kommer genomföras 2025.

Människan på månen

  • Månen är det enda objektet i solsystemet som har besökts av människan själv, förutom jorden.
  • Tolv astronauter gick på dess yta under sex månlandningar med Apollofarkoster (Apollo 11, 12, 14, 15, 16 och 17) mellan juli 1969 och december 1972.
  • Deras fotavtryck kommer att bestå åtminstone i 10 miljoner år eftersom det inte finns något väder på månen såsom på jorden.
  • Den äldsta sten som har hittats på månen av astronauter är 4,6 miljarder år gammal, en miljard år äldre än den första encelliga mikroorganismen som levt på jorden.
  • Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Foto: M. Petrucci resp J. Hafso

Text: Redaktionen