VAL 2022: Stor spricka mellan MP och S

2022 06 29

Miljöpartiet begär att utrikesminister Ann Linde (S) kallas upp till utrikesskottet för att redogöra för avtalet med Turkiet.

Enligt partiet är det viktigt att det sker så snart som möjligt.

– MP begär att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet så snart som möjligt och redogör för vad avtalet med Turkiet och Erdogan innebär och vad S-regeringen gått med på. Mycket oroande förändringar kring bland annat vapenexport och utvisningar, skriver Märta Stenevi (MP) på Twitter.

Öppnar för att stödja misstroendeförklaring

Politiska vilden Amineh Kakabaveh har öppnat upp för att väcka ett misstroende mot Ann Linde.

Miljöpartiet kan komma att stödja ett sådant misstroende, erfar Expressen.

Enligt tidningen har MP-ledningen suttit i ett extrainkallat möte under onsdagsmorgonen för att diskutera frågan. Riksdagsgruppen ska samlas senare i dag.

Stor upprördhet

Enligt källor till Expressen är upprördheten stor inom MP. Flera partimedlemmar uppges vara beredda att stödja en misstroendeförklaring mot utrikesministern.

På onsdagsmorgonens möte deltog bland annat språkrören, partiets gruppledning i riksdagen och partisekreteraren, rapporterar Expressen.

Partiet saknar mandat för att väcka ett misstroende på egen hand. MP skulle behöva Vänsterpartiets stöd.

Stark kritik från V

Tunga namn inom vänstern har kritiserat regeringens avtal med Turkiet.

– Erdogan har pressat Sverige till skamlig anpassning. Vi vet att han kallar alla kurder som kämpar för frihet för terrorister, det ska nu Sverige ”visa solidaritet” för och fler ska utlämnas dit. Svensk utrikespolitik anpassas när vi inte längre stödjer YPG/PYD som slogs ner IS, kommenterade Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kallar processen med Turkiet för ett ”sorgligt skämt”.

–  Oavsett åsikt till Nato som företeelse, så är processen ett sorgligt skämt i politisk handfallenhet där Socialdemokraterna varit villiga att offra vad som helst (kurderna) för att få bort Natofrågan från det svenska valets dagordning. Jag skäms, skriver hon på Twitter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen