SVERIGE: Kakabaveh vill avsätta Ann Linde

2022 06 29

Avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet upprör politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Nu hotar hon med att försöka väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S).

– Jag ser på detta med stor oro.  Var står Socialdemokraterna? De är inte pålitliga, säger hon till TV4 och tillägger:

– Jag hoppas att andra politiska partier kallar Ann Linde till utrikesutskottet, annars måste man väcka misstroende mot Ann Linde som utrikesminister.

Överenskommelse med S

I en överenskommelse med Kakabaveh har Socialdemokraterna lovat att stötta de kurdiska organisationerna  PYD och YPG.

En överenskommelse som regeringen överger i det nya avtalet med Turkiet.

”Välkommet besked”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välkomnar överenskommelsen med Turkiet.

– Detta är ett mycket välkommet besked, och ett viktigt steg på vägen mot svenskt och finskt Nato-medlemskap. Flera steg återstår, och vi är ännu inte i mål. Men det är väldigt positivt att Sverige, Finland och Turkiet har kunnat hitta lösningar som för processen framåt. Nato gör oss säkrare, och Sverige och Finland kommer att göra Nato starkare, kommenterar han till nyhetsbyrån TT.

Annie Lööf (C) instämmer.

– Sverige bygger vår säkerhet tillsammans med andra. Ett NATO-medlemskap stärker Sverige, Norden och Östersjöregionen. Mycket bra hanterat av Sveriges statsminister och viktigt att i ett svårt säkerhetspolitiskt läge landa inför toppmötet imorgon. Ett viktigt steg för Sverige och Finland, skriver C-ledaren på Twitter.

En bra tisdag för Pehrson

Johan Pehrson (L) är mycket nöjd med tisdagens politiska händelser, samt att Sverige tvålade dit Brasilien med 3–1 i genrepet till fotbolls-VM.

– Svensk vinst och publikrekord när Sverige efter lite tvekan körde över Brasilien på Friends. Sedan Nato på det. Och besked om ny svensk kärnkraft vid lunch idag. Hårt arbete ger resultat i alla väder, fastslår han i ett inlägg på sociala medier.

Foto: Riksdagen resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen