VAL 2022: SD lockar allt fler unga

2022 09 13

Sverigedemokraterna är på frammarsch bland den yngre befolkningen.

Partiet har ökat kraftigt bland förstagångsväljare, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt tv-kanalens vallokalsundersökning Valu har SD nästan fördubblat sitt stöd hos väljargruppen – från 12 till 22 procent.

Statsvetaren Tommy Möller anser att en av anledningarna kan vara att både Moderaterna och Kristdemokraterna har accepterat Sverigedemokraterna som ett samarbetsparti.

– Det har sänkt tröskeln för många väljare att rösta på Sverigedemokraterna. Från att ha varit ett utpräglat pariaparti, så är man mer ett parti bland andra. Även om det fortfarande finns ett visst stigma kring att rösta på SD, säger han till SVT.

Sveriges Radios politiska trendspanare Moa Wallin tror att förändringen kan bero på det nuvarande läget runt om i världen.

– Nu har vi krig i Europa och svajig ekonomi och då kanske man går tillbaka till frågor som handlar om basal trygghet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Närmar sig Moderaterna

Moderaterna toppar fortfarande bland unga röstare, men Sverigedemokraterna har närmat sig med hela 8 procentenheter sedan 2018. Partiets medvind syns även i skolvalet där de, enligt preliminära siffror, är näst största parti med 21 procent av rösterna.

Så röstade förstagångsväljarna (18-21 år) i riksdagsvalet enligt SVT:s vallokalsundersökning:

Moderaterna: 26 procent (+2)

Sverigedemokraterna: 22 procent (+10)

Socialdemokraterna: 20 procent (-2)

Vänsterpartiet: 10 procent (-1)

Centerpartiet: 6 procent (-5)

Miljöpartiet: 5 procent (-1)

Liberalerna: 5 procent (+/-)

Kristdemokraterna: 5 procent (-1)

Bakslag för Annie Lööf

Det är inte bara bland de unga som Sverigedemokraterna gör framsteg. SD ser för första gången ser ut att bli större än Centerpartiet i Annie Lööfs hemort Värnamo, rapporterar SR.

LÄS MER: TUNG PRESTIGEFÖRLUST FÖR ANNIE LÖÖF

Foto: D. Avery

Text: Redaktionen