VAL 2022: Rysslandskrav pressar S-regeringen

2022 08 17

Flera partier kräver att regeringen med kraft begränsar ryssars möjligheter att turista i Sverige.

Igår kom besked från Finland.

Den finska riksdagen tog beslutet att avsevärt försvåra möjligheterna för ryska medborgare att få visum i landet genom att skärpa reglerna.

Nu höjs röster för att regeringen i Sverige ska följa Finlands beslut, rapporterar Sveriges Radio.

KD och C kräver aktion

Kristdemokraterna och Centerpartiet är två av partierna som vill att Sverige gör samma sak som sin nordiska granne.

Det är helt oacceptabelt när det pågår ett erövringskrig i Europa av Ryssland, att vi då låter ryska semesterfirare här fortsätta som om ingenting har hänt. Vi behöver dra ner så mycket vi kan och den framkomliga vägen är att ha samma linje som Finland, säger Mikael Oscarsson, KD:s utrikespolitiska talesperson.

L vill stoppa helt

Liberalerna vill gå längre än så. 

De vill stoppa möjligheten till ryska turistvisum helt och hållet – precis som redan gjorts på Baltikum samt Polen och Tjeckien.

– Det är ju efter uppmaning av president Zelensky i Ukraina, och det är ju flera länder i Europa som visar att det går, säger Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, till SR.

Minskar antalet godkända ansökningar

Det Finland konkret tog beslut om under gårdagen var ingen lagförändring, utan en strategi att minska godkända ansökningar om turistvisum som inkommer till landet.

– Vi kommer att begränsa mängden beviljade ansökningar till en tiondel av den nuvarande nivån, men samtidigt vill vi göra det lättare för människor att komma till Finland för att arbeta, studera eller för att hälsa på släktingar. Så det ska finnas lösningar för de som har en orsak att komma till Finland och vanligt turistvisum till Finland ska bli svårare att få, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.

Passar frågan vidare till EU

Beskedet från regeringen idag är dock liksom igår att man hellre vill att EU tar beslutet åt samtliga medlemsländer att göra samma sak.

Det vill säga att byta ut nuvarande visumförfarande till en dyrare och mer komplicerad variant.

– Vi vill framför allt se en enig linje inom EU. De som söker ett visum och inte får igenom det i Finland kan ju söka ett sådant visum i något av de andra europeiska länderna och sen ändå komma till Finland, säger migrationsminister Anders Ygeman (S) till Sveriges Radio.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen