JUST NU: Finlands besked kan slå hårt mot Putinregimen

2022 08 16

Den finländska riksdagen är överens. Finland kommer avsevärt att skärpa visumreglerna för ryska medborgare.

Det meddelar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Antalet beviljade visumansökningar kommer att begränsas till en tiondel av den nuvarande nivån.

– Vi kommer att begränsa mängden beviljade ansökningar till en tiondel av den nuvarande nivån, men samtidigt vill vi göra det lättare för människor att komma till Finland för att arbeta, studera eller för att hälsa på släktingar. Så det ska finnas lösningar för de som har en orsak att komma till Finland och vanligt turistvisum till Finland ska bli svårare att få, säger han till Yle.

Förändringen kommer att träda i kraft i september. Enligt ministern handlar det inte om en lagförändring.

I dag behandlas drygt 1 000 ryska visumansökningar per dag i Finland. Den siffran beräknas således minska till 100 ansökningar per dag i september.

Estland, Lettland och Litauen har redan bestämt sig för att inte längre utfärda turistvisum till ryska medborgare.

”Ny järnridå”

Enligt Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, är besluten om visumstopp dåliga nyheter för Putinregimen. 

Det kan försvåra hanteringen av oppositionen i landet.

– Ett stopp för visumturister skulle vara ett ytterligare steg i den riktning relationen mellan Ryssland och väst gått sedan flera år tillbaka, det vill säga mot en ny järnridå. Åtminstone fram till nyligen har Kreml visat att man är ganska nöjd med att de ryska oppositionella lämnar landet. Under kalla kriget fängslade man sina dissidenter. Men det skapade ju bara PR-problem. Det är mycket bättre för Kreml att oppositionen lämnar landet, säger Martin Kragh till Yle.

Sverige utesluter inte ett stopp

Sverige utesluter inte att stoppa visum för ryska medborgare. Men migrationsminister Anders Ygeman (S) har poängterat att det bästa är att  Sverige följer EU:s direktiv.

Samtidigt utesluter han inte att Sverige kan agera på egen hand.

– Det är klart att vi inte kan utesluta att Sverige agerar självständigt. Men vi är också måna om att upprätthålla ett så enigt agerande i EU som möjligt. Det sätter också mer press på Ryssland, sa Anders Ygeman i en intervju med nyhetsbyrån TT.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen