VAL 2022: Regeringen öppnar för kärnkraft

2022 06 21

Regeringen vill genomföra flera åtgärder för att öka Sveriges elproduktion.

Bland annat öppnar regeringen för förlängning av de svenska kärnkraftverken.

– Regeringen har god dialog med ägarna av svensk kärnkraft och ser positivt att säkra förlängningarna av befintlig kärnkraft, säger energiminister Khashayar Farmanbar på en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), enligt DN.

Khashayar Farmanbar tillägger att valet inte står mellan förnybar energi som vindkraft eller kärnkraft.

–  Sverige behöver all kraft som vi kan få, betonar han. 

”Kraftpaket” för elproduktion

Utöver beskedet om kärnkraft presenterar regeringen flera nya satsningar på  förnyelsebara energislag, till exempel solenergi, vindkraft och vattenkraft.

Annika Strandhäll berättar att regeringen vill utreda möjligheten att ställa krav på att solceller installeras på offentliga och kommersiella byggnader i hela Sverige.

– Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion ska också göra det. Det kan handla om att ställa krav eller att kombinera det med morötter, säger hon på pressträffen.

Inte tillräckligt

Moderaterna kritiserar regeringens åtgärdspaket.

Partiets energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin tycker inte att dagens besked om kärnkraft är tillräckligt.

–  Det nämndes, men högst pliktskyldigt. Man var till exempel inte beredd att ändra det energipolitiska målet som skulle kunna inkludera kärnkraft även i framtiden, säger han till SVT Nyheter och tillägger:

– Man var inte beredd att säga att man ska få bygga kärnkraft på fler platser än i dag eller att man ska få ha fler reaktioner än i dag. Det var egentligen ickebesked för kärnkraftens vidkommande.

Moderaterna har tidigare föreslagit en historisk stor satsning på ny kärnkraft.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen