VAL 2022: Öppnar för att stödja Moderaterna

2022 08 17

Centerpartiet kan tänka sig att stödja Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat.  

Det konstaterar Annie Lööf (C) i SR Ekots partiledarutfrågning.

Men det kan bara ske på ett villkor.

– Klipper Kristersson banden med SD är han också en statsministerkandidat i våra ögon, säger hon till radiokanalen enligt Expressen.

Annie Lööf tillägger att Centerpartiet inte går till val ihop med Socialdemokraterna utan som ett ”självständigt, grönt parti”.

– Då behöver man samarbeta med fler. Vi ställer krav på nästa regering. Är det M krävs det att man bryter med SD, är det S krävs att man lägger sin politik i mitten och inte för vänsterpolitik.

Öppnar för MP

Annie Lööf stänger inte dörren för MP.

Enligt C-ledaren kan Miljöpartiet ingå i en eventuell S- och C-regering efter valet.

Samtidigt stänger Annie Lööf återigen dörren för Vänsterpartiet. Enligt Lööf kan Sverige inte ha ”Natomotståndare och EU-motståndare i en regering”.

– Det är klart att Nooshi Dadgostar kan släppa fram en annan statsminister och regering om hon är pigg på det. Men lyssnar man på vad Magdalena Andersson säger om V i regering så tycker hon också att deras agerande, till exempel när man viftade med PKK-flaggor i Almedalen, är uppenbart olämpligt. V har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det, säger hon till SR.

Kan ta plats i S-regering

Annie Lööf har tidigare betonat att Centern kan ingå i en S-ledd regering. I en intervju med DN lovordade hon Magdalena Anderssons ledarskap.

–  Om jag jämför Ulf Kristersson och Magdalena Andersson så har Magdalena Andersson en betydligt större öppenhet till samarbete, även med övriga borgerliga partier, men hon har också det ledarskap som krävs i en orolig tid. Tyvärr ser vi att Ulf Kristersson har knutit sig än tajtare med Jimmie Åkesson de sista månaderna och det är inte vad Sverige behöver, sa Annie Lööf till DN.

Foto: Centerpartiet resp Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen