VAL 2022: MP:s bekymmer – kan ha varnat för sent

2022 09 10

Det råder orolig stämning innanför Miljöpartiets väggar.

I två läckta mejl, som DN och Aftonbladet tagit del av, har partiets språkrör Per Bolund varnat för MP:s svajande väljarstöd och uppmanat partimedlemmar att be om hjälp.

–  Ta kontakt med så många du kan – alla som vill ha en rödgrön regering, alla som tar klimatkrisen på allvar måste få veta hur det ligger till. Utan deras röst kan Miljöpartiet falla ur riksdagen, skrev Bolund efter att MP fått 4,5 procent i SVT/Novus mätning.

En siffra som indikerar att MP riskerar att falla ur riksdagen. Partiet har en felmarginal på 0,7 procentenheter i undersökningen.

I det andra mejlet uppmanade Bolund partimedlemmarna att ”ragga röster” inför söndagen.  

– Ta kontakt med så många du kan – alla som vill ha en rödgrön regering, alla som tar klimatkrisen på allvar måste få veta hur det ligger till. Utan deras röst kan Miljöpartiet falla ur riksdagen, betonade Bolund.

Kan ha varnat för sent

Men Per Bolunds varning kan ha kommit för sent.

Det menar statsvetaren och historikern Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet.

Han konstaterar att det finns en joker i årets val, som kan missgynna MP:s sena försök att locka väljare: Förtidsrösterna.

– I år är det ovanligt många som har förtidsröstat. Och då spelar det ingen roll för dem vad som händer de här dagarna innan valet. Det är så att säga opåverkningsbara röster. Om de inte går och röstar igen – på valdagen. Men det är det otroligt få som gör, säger Erik Wångmar till Expressen.

Nytt rekord

Nästan 2,2 miljoner människor hade förtidsröstat fram till den 7 september, rapporterade SVT Nyheter i fredags.

Fortsätter trenden blir det ett nytt rekord.

– Siffrorna för de första tolv dagarna visar att trenden med fler och fler som förtidsröstar håller i sig, framhåller Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Förtidsröstningen i Sverige har pågått sedan 24 augusti.

MP:s senaste opinionssiffror

4,5 % i SVT/Novus (9 september)

6,4 % i SvD/Sifo (9 september)

5,3 % i Aftonbladet/Demoskop (10 september)

5,3 % i Kantar/Sifo (10 september)

LÄS MER: PANIK I MILJÖPARTIET

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen