VAL 2022: Panik i Miljöpartiet

2022 09 09

En desperat Per Bolund vädjar till partiets medlemmar efter dagens krisbesked i opinionen.

Valdagen närmar sig med stormsteg.

Då går MP:s språkrör, Per Bolund, ut med både ett och två krismejl till partiets medlemmar.

Det första kom under onsdagen.

– Ta kontakt med så många du kan – alla som vill ha en rödgrön regering, alla som tar klimatkrisen på allvar måste få veta hur det ligger till. Utan deras röst kan Miljöpartiet falla ur riksdagen, framhåller han i mejlet, enligt Aftonbladet.

Felmarginal oroar

Det andra kom på fredagen kort efter att SVT/Novus i en av de sista opinionsundersökningarna innan söndagens val indikerar att partiet dansar farligt nära fyraprocentsspärren.

I det uttrycker Bolund oron han känner när han fick se att undersökningen ger partiet 4,5 procent. I den siffran finns också en för MP otäck felmarginal på 0,7 procentenheter.

– Tar man hänsyn till felmarginalen är det inte säkert att MP ligger över spärren. Räknar man in att vi brukar överskattas i mätningarna är det en väldigt skrämmande siffra, skriver Per Bolund, och vädjar om medlemmarnas hjälp.

Önskan om swishbidrag

Och det är nu uppropet om ekonomisk hjälp kommer: 

– Jag vill verkligen be dig – om du kan, swisha en gåva till oss NU, så ökar vi annonsering de sista timmarna så mycket det går, uppger SVT.

Tonar ner krisstämpeln

MP:s pressekreterare, Katrin Wissing, vill dock tona ner kris- och panikstämpeln på mejlet.

– Det här är en enskild mätning och ingenting är klart förrän på valdagen. Vi vill i slutspurten mobilisera och engagera medlemmar och sympatisörer att faktiskt kämpa in i det sista, säger hon till Aftonbladet.

"Litet parti"

Katrin Wissing tillägger:

– Vi är ett litet parti utan LO eller Svenskt näringsliv i ryggen. Det är hos våra gräsrötter vi har våra resurser. Därför skickade vi det här mejlet.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen