VAL 2022: MP-topp har haft 17 mål hos Kronofogden

2022 09 01

Miljöpartiets Leila Ali Elmi  har haft 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden under sin tid som riksdagsledamot.

Under pågående mandatperiod har Kronofogden tagit beslut om både indrivning och utmätning, rapporterar Aftonbladet.

Leila Ali Elmi sitter i riksdagen, är ledamot i arbetsmarknadsutskottet och suppleant i skatteutskottet.

Hon kom in i riksdagen i samband med valet 2018. I valet 2022 står hon på  plats sju på Miljöpartiets riksdagslista.

”Ska bli bättre”

Leila Ali Elmi har kommenterat uppgifterna i en skriftlig kommentar via sin pressekreterare.

– Jag tycker att man ska betala sina räkningar i tid och det här är inget jag är stolt över. Jag har inga skulder, och betalningsföreläggandena är åtgärdade, men jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid, skriver hon till Aftonbladet.

I dag har riksdagsledamoten inga skulder hos Kronofogden, men har ett pågående betalningsföreläggande. Det gäller en summa på 1 480 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Ett av 17 fall gick så långt att Kronofogden beslutade om indrivning. Men skulden återbetalades innan myndigheten vidtog åtgärder.

I ett annat fall beslutade Kronofogden att utföra en så kallad utmätning. Det innebär att Kronofogden tar kapital från lön, överskott på skattekontot eller något som personen äger för att betala tillbaka skulden.

Minister har haft flera skulder

Leila Ali Elmi är inte den enda riksdagspolitiker som har haft flera ärenden hos Kronofogden.

I samband med regeringsbildningen förra året visade det sig att miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) haft totalt nio skulder hos myndigheten.

– Jag kommer nogsamt gå genom de olika delarna i min ekonomi och se om det är något mer som behöver hanteras och framför allt vara väldigt noga med vad jag gör framåt, sa hon till DN.

Bengt Johansson, medieforskare på Göteborgs universitet, konstaterar att Sverige i regel har en låg tolerans för ekonomiska skandaler och politiker som slarvar med privatekonomin.

– Det är ingen merit att ha det, om man säger så.  I Sverige är det skattebetalarnas pengar som är viktigt att hålla koll på. Det är det som skandaliserar i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen