VAL 2022: Miljöpartiet vill vända krisläget med “homeparties”

2022 06 01

Hembesök med tilltugg och politiska diskussioner ska rädda Miljöpartiet från vacklande opinionssiffror.

En färsk mätning som presenterades av TV4 Nyheterna  tidigare i veckan gav Miljöpartiet ett mardrömsbesked.

Partiet hade fått se sig omsprungna av Liberalerna och parkerade på 2,9 procent – sämst av alla partier och under fyraprocentsspärren för att klara sig kvar i riksdagen.

“Homeparties” ska vända trenden

Nu hårdsatsar Miljöpartiets representanter för slutspurten inför valet.

Trenden ska vändas med så kallade “homeparties”, skriver Expressen, som i ett längre reportage följt partiets ena språkrör Märta Stenevi på projektets premiär i Eskilstuna.

Bjöd på öl och pizza

Partiets före detta tillförordnade partisekreterare Linus Lakso öppnade sitt hem för väljarna. Förutom politiska diskussioner och en chans att ställa frågor direkt till makthavarna bjöds besökarna på pizza, folköl och smoothies.

Enligt Märta Stenevi är ett av målen att skapa tillit hos potentiella väljare i en trygg och avspänd miljö.

“Bygga ett förtroende”

– Jag tror att för att bygga ett förtroende så måste man ju också liksom nå ut en krets i taget. Och vi behöver ju prata med alla som är intresserade av att prata med oss och se till att göra det, för att de också sedan förhoppningsvis ska tycka att vi har sagt någonting vettigt och föra det vidare. Och sedan behöver vi prata med väldigt många människor. Det är ju ingen tvekan om det, säger Märta Stenevi till Expressen.

Vill bilda majoritetsregering

Miljöpartiet har också öppet deklarerat att målet är att bilda en majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet efter valet i höst.

– Det allra bästa vore om vi närmar oss en finsk regeringsbildning där man har ett brett parlamentariskt underlag i regeringen, uttryckte partiets manliga språkrör, sade Per Bolund till nyhetsbyrån TT förra veckan.

Moderatledaren blev provocerad

Förslaget har inte gått hem hos moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson, som vände sig direkt mot sin forna allianskollega Annie Lööf i Centerpartiet efter att partiet nämnts i den föreslagna konstellationen.

– C har målat in sig i ett märkligt politiskt hörn, som bara gynnar S, framhåller partiledaren i ett inlägg på Facebook.

Håller hoppet uppe

Enligt Linus Lakso är opinionsläget oroande, men Miljöpartiet är fortsatt hoppfulla om att vända de svaga siffrorna till 11 september då svenska folket beger sig till valurnorna.

– Det är klart att man hade önskat att vi hade högre siffror. Men samtidigt så tycker jag att känslan i partiet ändå är god. Folk är ändå peppade på att bedriva valrörelse och kämpa oss uppåt, säger han till Expressen.

Foto: Elevate resp Miljöpartiet

Text: Redaktionen