NY MÄTNING: Liberalerna lämnar jumboplatsen – mardrömsbesked för Miljöpartiet

2022 05 31

Två partier i centrum i den senaste opinionsmätningen.

För första gången på flera år har Miljöpartiet sämst stöd av alla åtta riksdagspartier. 

Partiet når enbart 2,9 procent av väljarnas röster enligt en ny mätning från Göteborgs universitet, presenterad av TV4 Väljaropinion. Underlaget består av mätningar från Sifo, Demoskop, Novus och Ipsos.

Blivit omsprungna

Miljöpartiets position beror dock inte på att partiet tappar i stöd, utan snarare för att de blivit omsprungna av ett annat parti som kämpar för att komma upp i fyraprocentsspärren som innebar fortsatt närvaro i riksdagen.

Största förändringen

Det är nämligen Liberalerna som ökar med totalt 0,9 procentenheter, vilket också är den största förändringen i hela mätningen.

Ökningen innebär att partiet med sin nya partiledare Johan Pehrson ser en effekt av partiledarbytet och landar på 3,2 procent. 

S stannar av

Socialdemokraterna är fortsatt största parti, men den uppgång för partiet som har noterats under våren i samband med det förändrade säkerhetspolitiska läget i Europa har stannat av.

Istället backar Magdalena Anderssons (S) parti med 0,6 procentenheter.

MP:s regeringsförslag

I fredags gav Miljöpartiet besked om att man siktar på att bilda majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Centerpartiet. På andra sidan står Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, vars statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) inte uppskattade MP:s förslag på regering.

C har målat in sig i ett märkligt politiskt hörn, som bara gynnar S, framhåller Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Mandatfördelningen

Utifrån ett scenario där dagens mätning skulle motsvara valresultatet, och varken MP eller L kommer in i riksdagen, skulle mandatfördelningen ge V-S-C totalt 179 mandat, medan M-KD-SD når upp till 170, rapporterar TV4.

Den förstnämnda konstellationen backar Magdalena Andersson (S) som statsministerkandidat, den senare Ulf Kristersson (M).

Hela mätningen

Nedan framgår resultatet för vardera parti i opinionsundersökningen. I parantes anges den förändring som ägt rum sedan föregående mätning i mars.

  • Socialdemokraterna 32,2 % (-0,6)
  • Moderaterna 21,4 % (-0,2)
  • Sverigedemokraterna 17,9 % (-0,5)
  • Vänsterpartiet 8,3 % (0,0)
  • Centerpartiet 6,5 % (-0,6)
  • Kristdemokraterna 5,6 % (+0,2)
  • Liberalerna 3,2 % (+0,9)
  • Miljöpartiet 2,9 % (+0,1)

Text: Redaktionen