VAL 2022: Vill förbjuda religiösa friskolor

2022 06 21

Liberalerna vill se ett totalförbud mot religiösa friskolor i Sverige.

Partiledare Johan Pehrson har tidigare i en intervju med tidningen Dagen framhävt att han vill förbjuda konfessionella friskolor helt och hållet.

Nu ställer sig partistyrelsen bakom L-ledarens linje, rapporterar SR Ekot.

– Att lära sig om en speciell religion och ha den prägeln det får man lösa på ett annat sätt som förälder. Det finns mängder av utmärkta söndagsskolor, säger Johan Pehrson till SR.

Vissa skolor ska tillåtas

Liberalernas hållning gäller dock inte samtliga religiösa friskolor. Det finns undantag.

Skolor med särskilda minoritetsprofiler, till exempel judiska skolor, ska tillåtas, fastslår Johan Pehrson.

L-ledaren hänvisar till de internationella konventioner som Sverige undertecknat.

–  Det innebär ju att de nationella minoriteterna i Sverige, det kan vara de finska, de judiska, har rätt att bedriva skolor inom ramen för sitt minoritetsskydd. Det är viktigt att bevara, så de skolorna omfattas inte av detta, säger Johan Pehrson till SR.

Vill stänga skolor utan ”väst-värden”

Kristdemokraterna har tidigare lagt fram ett förslag om att skolor som inte står för ”västerländska värden” kan förlora tillståndet.

Enligt partiets skolpolitiska talesperson Christian Carlsson skulle förslaget säkerligen innebära att flera muslimska friskolor kan behöva stängas. 

– Vi behöver ju tala klarspråk om problemen som finns. Det ska helt enkelt inte kunna finnas skolor med islamistiska kopplingar där elever riskerar att radikaliseras, kommenterade Christian Carlsson till Expressen.

Enligt KD kan ” västerländska värden” handla om att stå för yttrandefrihet, jämställdhet och religionsfrihet, och att det exempelvis inte ska förekomma könssegregerad undervisning, rapporterar Expressen.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen