VAL 2022: KD vill stänga flera skolor utan ”väst-värden”

2022 06 15

Kristdemokraterna vill stänga skolor som inte står för ”västerländska värden”.

Det uppger partiets skolpolitiska talesperson Christian Carlsson i en intervju med Expressen.

Enligt Christian Carlsson skulle förslaget säkerligen innebära att flera muslimska friskolor kan behöva stängas.  

”Kristen tradition”

KD anser att skollagen ska innefatta läroplanens formulering om  ”kristen tradition och västerländsk humanism”.

Partiet menar att formuleringen bör skrivas in i skollagen. Det skulle innebära att Skolinspektionen måste ta hänsyn till formuleringen vid inspektion och granskning av skolor.

KD vill även att Skolinspektionen ska granska skolor utifrån om ”utbildningen ger uttryck för västerländska värden, det vill säga judisk-kristen etik”, rapporterar Expressen. 

Skolor som inte uppfyller dessa krav kan förlora tillståndet.

– Vi behöver ju tala klarspråk om problemen som finns. Det ska helt enkelt inte kunna finnas skolor med islamistiska kopplingar där elever riskerar att radikaliseras, säger Christian Carlsson till Expressen.

Han påpekar att Skolinspektionen beslutade att stänga två muslimska friskolor tidigare under våren, efter varningar från Säpo.

Risk för radikalisering

Imanskolan i Uppsala och Framstegsskolan i Rågsved stängdes från och med den 15 respektive 17 augusti.

I ett pressmeddelande skrev Skolinspektionen att orsaken till att skolorna stängs är att ”det finns allvarliga brister som rör huvudmannens ledningskrets. Skolinspektionen bedömer att ledningskretsen är olämplig att bedriva skolverksamhet”. 

– Säkerhetspolisen bedömer att barn riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället istället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar, fastslog Skolinspektionen i sitt beslut.

Västerländska värderingar

Exakt vad som räknas som ”västerländska värderingar” framgår inte av KD:s förslag.

Enligt Christian Carlsson kan det handla om att stå för yttrandefrihet, jämställdhet och religionsfrihet, och att det exempelvis inte ska förekomma könssegregerad undervisning, uppger Expressen.

– Men också det faktum att man på muslimska friskolor haft kvinnliga lärare som undervisat i niqab. Och man måste ju fråga sig, vad skickar det för signaler när vi har lärare som ska förmedla synen på jämställdhet mellan kvinnor och män iklädda niqab? Det säger sig självt att det inte hänger ihop, säger KD:s skolpolitiska talesperson till tidningen.

Positiva till friskolor

I Kristdemokraternas partiprogram framgår det för närvarande ingen explicit kritik mot friskolor som inte uppfyller ”västerländska värderingar”.

– Kristdemokraterna anser att fristående skolor är en självklar och viktig del av det svenska skolväsendet. De medverkar till att stärka den pedagogiska förnyelsen och utvecklingen inom svenskt skolväsende. Föräldrar och elever ska fritt kunna välja den skola som passar bäst, eller välja bort den som inte fungerar. Vi ser friskolorna som skolor kort och gott, inte som komplement till den kommunala skolan. De är en viktig del av vårt skolsystem som är här för att stanna, skriver KD.

Foto: Kristdemokraterna resp K. Azuma

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen