JUST NU: Två friskolor stängs

2022 05 05

Skolinspektionen stänger två muslimska friskolor.

Imanskolan i Uppsala och Framstegsskolan i Rågsved stängs från och med den 15 respektive 17 augusti.

Skolinspektionen  meddelade sitt beslut i dag.

Inledde undersökning i höstas

Skolinspektionen inledde en ägar- och ledningsprövning av stiftelserna efter uppgifter om att flera i stiftelsen tidigare ingick i ledningen för Römosseskolorna i Göteborg, rapporterar DN.

Römosseskolornas tidigare skolledaren Abdirizak Waberi dömdes i slutet av april till fängelse i fyra år och sex månader för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Allvarliga brister

I ett pressmeddelande skriver Skolinspektionen att orsaken till att skolorna stängs är att ”det finns allvarliga brister som rör huvudmannens ledningskrets. Skolinspektionen bedömer att ledningskretsen är olämplig att bedriva skolverksamhet”. 

– Säkerhetspolisen bedömer att barn riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället istället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Kopplingar till Muslimska brödraskapet

Enligt yttrandet från Säpo har även flera personer som tidigare suttit i styrelsen kopplingarna till den politiska organisationen Muslimska brödraskapet. Enligt Säpo är organisationens mål att upprätta ett globalt kalifat byggt på sharialagar.

Kritiserar beslutet

Dan Eliasson, advokat för den stiftelse som driver Framtidsskolan, ifrågasätter motiveringen. 

– Om det är så som Säkerhetspolisen påstår borde väl skolorna stängas på dagen. Skolinspektionens beslut grundar sig på oprecis och vag kritik som liknar rena konspirationsteorier, säger han till DN.

Foto: K. Azuma

Text: Redaktionen