VAL 2022: Kärnkraft- och regeringsbesked från MP

2022 08 05

Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige.

Det säger Per Bolund (MP) i en intervju med GP.

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har öppnat för mer kärnkraft.

Men Miljöpartiets språkrör utesluter ett sådant scenario.

– Skulle man vilja göra investeringar i kärnkraften har man den möjligheten, men det finns inte något projekt i hela världen som görs på kommersiell grund när det gäller kärnkraft. All kärnkraft som byggs är subventionerad, i och med att vi är överens om att det ska vi inte ha i Sverige, är vi övertygade om att det inte kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige, säger han till GP.

Han tillägger:

– Däremot kommer de reaktorer som finns drivas vidare tills de är för gamla och inte lönsamma längre.

Vill sitta i regering

Just nu ligger Per Bolunds fokus på rådande valrörelse.

MP:s väljarstöd har dalat, men igår mottog Per Bolund ett glädjebesked.

I demoskops opinionsmätning noterade MP ett väljarstöd på 4,8 procent. Miljöpartiet ser därmed ut att klara riksdagsspärren.

Om den rödgröna sidan vinner valet vill Per Bolund ingå i en regering.

Enligt MP:s språkrör ska en sådan regering bestå av fyra partier – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det är en god idé att de partier som utgör regeringsunderlaget också är en del av regeringen. Det är den konstellation som också står för ett engagemang för ett hållbart samhälle och som också är en motkraft till den blåbruna regeringskonstellationen som annars skulle tillträda och som skulle vara stora steg bakåt för miljöarbetet, säger han till GP.

Öppnat för ny kärnkraft

Socialdemokraterna, Miljöpartiets forna regeringspartner, har öppnat för en förlängning av de svenska kärnkraftverken.

– Regeringen har god dialog med ägarna av svensk kärnkraft och ser positivt att säkra förlängningarna av befintlig kärnkraft, kommenterade energiminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff.

Miljöminister Annika Strandhäll (S) öppnade även för vidare diskussioner om ny kärnkraft. Enligt ministern kan sådana diskussioner ske efter valet.

– Vi kan inte börja blocköverskridande samtal med att stänga dörren när det gäller att diskutera ett viktig kraftslag, sa hon till SvD.

Foto: Agnes Johanson Miljöpartiet

Text: Redaktionen