VAL 2022: Johan Pehrsons bussbesked till Jimmie Åkesson

2022 09 05

Liberalernas partiledare är inte intresserad av att åka buss med Sverigedemokraternas motsvarighet.

– Jag driver kampanj för Liberalerna och jag känner att jag gör det absolut bäst själv, faktiskt. Tillsammans med alla mina medlemmar och kandidater, säger Johan Pehrson (L) till Göteborgs-Posten.

Busstur rörde upp L-känslor

Frågan aktualiserades efter att företrädare för de fyra partierna i högeroppositionen, inklusive L och SD, åkte på gemensam busstur till Falun i en delad kärnkraftskampanj kallad “Ny energi för Sverige”.

Någonting som rörde upp starka känslor i Liberalerna.

– Riktigt j-vla piss att partiet kör gemensam turné med SD. Helt j-vla onödigt, framhöll bland annat riksdagskandidaten Anton Holmlund på Twitter.

Inget besked om budgetförhandling

Pehrson har tidigare tonat ned betydelsen av bussresan.

Samtidigt vill han inte ge besked om han kommer att budgetförhandla med SD om högersidan vinner majoritet i valet.

– Men om vi vill satsa mer på pensionärerna, vilket jag tycker är angeläget, då kommer det att kosta pengar. Och vill SD vara med och säger “det tycker vi också”, då måste vi kunna diskutera hur mycket pengar, säger Pehrson till GP.

Två krav på en regering

L-ledaren formulerar även två krav som partiet inte kommer vika från om Ulf Kristersson tilldelas uppdraget att samla underlag för regering.

Det gäller att uppgörelsen mellan SD, M och KD om att asyllagstiftningen ska anpassas till EU:s miniminivå upphör att gälla.

Ett annat krav är vinstbegränsningar i skolan.

Liten ökning i opinionen

I Sifos mätning från igår, söndag, parkerar Liberalerna på 5,9 procent.

Det är en liten uppgång med 0,1 procentenheter jämfört med lördagen, men totalt sett glädjande siffror för Johan Pehrson som under sommaren vänt opinionen från krisande siffror till att med marginal ligga över riksdagsspärren.

Läs hela mätningen och uppdatera dig på senaste siffrorna genom att klicka här.

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen