NY MÄTNING: Här är partiet som ökar mest

2022 09 04

I dag är det en vecka till valet och Moderaterna är det parti som ökar mest. Samtidigt knappar den rödgröna sidan in och det är mycket jämnt mellan de två regeringsunderlagen. 

Det visar en ny mätning som presenteras i dag söndag exakt en vecka före valet. Det är Sifos nya mätning som indikerar att valet blir en riktig rysare.

M spurtar starkast

Moderaterna är det parti som går allra starkast i valspurten just nu enligt Sifo. Partiet med partiledare Ulf Kristersson i spetsen ökar med 0,8 procentenheter och är därmed det parti som ökar mest i mätningen.

Partiet når därmed upp till över 18 procent och närmar sig Sverigedemokraterna som fortfarande är största parti inom den blå sidan. SD:s tidigare ledning med flera procentenheter före Moderaterna har emellertid krympt till bara 1,3 procentenheter i nya Sifomätningen.

Vänsterpartiet ökar

Det parti som går näst starkast är nu Vänsterpartiet enligt den nya mätningen. Nooshi Dadgostars parti klättar med 0,3 procentenheter vilket bidrar till att Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag knappar in på M-KD-SD-L-sidan.

Sifo indikerar att opinionsläget för närvarande kan vara relativt stabilt då det är marginella förändringar för flera av partierna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger helt still i nya mätningen samtidigt som Kristdemokraterna tappar nästan en halv procentenhet.

Har gått upp i ledningen

Moderaternas regeringsunderlag låg rejält efter den rödgröna sidan i Sifo under stora delar av augusti månad men vid månadsskiftet till september har nu det blå laget ökat. 

Med bara en vecka till valdagen väntas de kommande sammandrabbningarna i TV kunna få en avgörande effekt på valet.

Måndag - Partiledarutfrågning 1 av 2 i TV4

Tisdag - Partiledarutfrågning 2 av 2 i TV4

Onsdag- Statsministerduell i SVT

Torsdag - Partiledarutfrågning i TV4

Fredag- Partiledarutfrågning i SVT

Lördag - Statsministerduell i TV4

Här är Sifos nya mätning för i dag söndag jämfört med mätningen i går lördag:

🔴Vänsterpartiet                    7,7         +0,3
🔴Socialdemokraterna     28,5         +0,0
🟢Miljöpartiet                          4,8         +0,0
🟢Centern                                  7,6         -0,2
🔵Liberalerna                           5,9          +0,1
🔵Moderaterna                     18,1        +0,8
🔵Kristdemokraterna           6,2        -0,4
🔵Sverigedemokraterna   19,4        -0,7
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48,6        +0,1 
🔵🔵 M+KD+SD+L              49,6        -0,2 
 

Skiljer bara 3 mandat

Sammantaget knappar nu de rödgröna in men det blå blocket leder fortfarande. Ledningen minskar dock från fem mandat till bara tre mandat till fördel för Ulf Kristerssons regeringsalternativ.

🔴🟢 S+V+MP+C = 102 + 27 + 17 + 27 = 173
🔴🟢 S+V+MP  = 102 + 27 + 17 = 146
🔵🔵 M+KD+SD+L  = 64 + 22 + 69 + 21 = 176
 
◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
 

Text: Redaktionen