VAL 2022: Hätskt tonläge efter ministerns uttalande

2022 05 30

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) måste kommuner svara bättre på statens satsningar för att våldsbrotten i Sverige ska minska.  

– Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör. Förra året gick kommunsektorn med ett överskott på 52 miljarder kronor, då tycker jag att man kan kräva att kommunerna då också gör de satsningar som behövs i skola, socialtjänst och fritidsverksamhet, säger Morgan Johansson till SVT.

Satsat mer än någon annan

Justitieministern framhäver att ingen annan regering har satsats mer på rättsväsendet än dagens S-regering.

– Vi har just nu fler poliser än någonsin tidigare, med bättre verktyg än tidigare. Vi har också fler frihetsberövade än någonsin tidigare och även större möjligheter med kameraövervakning, säger han till tv-kanalen.

Mer pengar än någonsin

I en intervju med Expressen påpekar Morgan Johansson att polisen har mer pengar än någonsin.

– Polismyndigheten har mer pengar än någonsin, det är inte ens säkert att man kan göra av med alla pengar man fick under innevarande år, säger han och tillägger:

– Vi kommer också gå fram med ytterligare straffskärpningar mot gängbrottslighet. Nu till sommaren med hårdare straff för gängrelaterade brott, ökade häktningsmöjligheter för rån, misshandel, grov utpressning och skärpta straff för narkotikaförsäljning. Vi kommer fortsätta den vägen men det måste kombineras med stora satsningar för att bryta nyrekryteringen. Annars kommer man inte lyckas. 

Hård kritik

Efter uttalandena möts Morgan Johansson av hård kritik från oppositionen.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar justitieministerns uttalande på Twitter:

– Pinsamt. Morgan Johansson måste vara svensk mästare i att skylla ifrån sig. Titta på utvecklingen. Finns det något annat statsråd i modern tid som misslyckats på det sätt han gjort?

”Som en gammal repad skiva”

– Justitieministern låter som en gammal repad skiva. Precis som man byter skiva är det nu hög tid att byta minister. Efter åtta år på posten kan man inte ha ett så tillbakalutat förhållningssätt när dödsskjutningarna är fler än någonsin tidigare, kommenterar Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till Expressen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen