VAL 2022: Hätskt tonläge efter ministerns uttalande

2022 05 30

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) måste kommuner svara bättre på statens satsningar för att våldsbrotten i Sverige ska minska.  

– Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör. Förra året gick kommunsektorn med ett överskott på 52 miljarder kronor, då tycker jag att man kan kräva att kommunerna då också gör de satsningar som behövs i skola, socialtjänst och fritidsverksamhet, säger Morgan Johansson till SVT.

Satsat mer än någon annan

Justitieministern framhäver att ingen annan regering har satsats mer på rättsväsendet än dagens S-regering.

– Vi har just nu fler poliser än någonsin tidigare, med bättre verktyg än tidigare. Vi har också fler frihetsberövade än någonsin tidigare och även större möjligheter med kameraövervakning, säger han till tv-kanalen.

Mer pengar än någonsin

I en intervju med Expressen påpekar Morgan Johansson att polisen har mer pengar än någonsin.

– Polismyndigheten har mer pengar än någonsin, det är inte ens säkert att man kan göra av med alla pengar man fick under innevarande år, säger han och tillägger:

– Vi kommer också gå fram med ytterligare straffskärpningar mot gängbrottslighet. Nu till sommaren med hårdare straff för gängrelaterade brott, ökade häktningsmöjligheter för rån, misshandel, grov utpressning och skärpta straff för narkotikaförsäljning. Vi kommer fortsätta den vägen men det måste kombineras med stora satsningar för att bryta nyrekryteringen. Annars kommer man inte lyckas. 

Hård kritik

Efter uttalandena möts Morgan Johansson av hård kritik från oppositionen.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar justitieministerns uttalande på Twitter:

– Pinsamt. Morgan Johansson måste vara svensk mästare i att skylla ifrån sig. Titta på utvecklingen. Finns det något annat statsråd i modern tid som misslyckats på det sätt han gjort?

”Som en gammal repad skiva”

– Justitieministern låter som en gammal repad skiva. Precis som man byter skiva är det nu hög tid att byta minister. Efter åtta år på posten kan man inte ha ett så tillbakalutat förhållningssätt när dödsskjutningarna är fler än någonsin tidigare, kommenterar Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till Expressen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Fyra Natoländer tvärvänder – river upp militärt förbud

2025 03 19

Fyra Natomedlemmar meddelar att de lämnar den så kallade Ottawakonventionen.

Avtalet uppdagades 1997 och avser ett förbud mot att använda personminor, ibland kallat landminor, eftersom de anses utgöra stor fara för civila.

Hoppas av på grund av Ryssland

Nu hoppar Polen, Lettland, Litauen och Estland av överenskommelsen.

Skälet är “avsevärd ökning” av det ryska hotet.

– Sedan ratificeringen av Ottawakonventionen har säkerhetsläget i vår region fundamentalt försämrats. Militära hot mot Natomedlemmar som gränsar till Ryssland och Belarus har ökat avsevärt, framhåller de fyra ländernas respektive försvarsministrar i ett gemensamt uttalande.

"Utvärderar alla åtgärder"

Det planerade tillbakadragandet från avtalet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser, understryker Litauens försvarsminister Dovile Sakaliene enligt Sky News.

– I ljuset av denna instabila säkerhetsmiljö orsakad av Rysslands aggression och dess pågående hot mot det euroatlantiska sällskapet är det nödvändigt att utvärdera alla åtgärder för att stärka vårt försvar och vår försvarskapacitet, tillägger ministrarna.

Diskussion i Norden

Finland har relativt nyligen öppnat för att göra samma sak.

I november förra året inleddes en diskussion på högsta politiska nivå om ett återinförande av det kontroversiella vapnet, som Finland avstått sedan 2012.

Även då lyftes säkerhetsläget i Europa som skäl.

– Det måste tas på allvar. Det gör jag, och det kommer också den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen att göra, sade Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) till lIltalehti vid tillfället.

Militärexperten Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, har flaggat för att en liknande debatt kan uppstå i Sverige.

– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, sade han till SvD i november.

"Ohyggliga vapen"

Totalt har 164 länder skrivit på Ottawakonventionen. 

Kritiken mot personminor består främst i att en majoritet av dess offer, enligt Svenska Freds 76 procent, består av civila, varav hälften barn.

– Personminor är ohyggliga vapen som inte gör skillnad på soldater och civila. Långt efter att en konflikt lagt sig, ligger minor kvar i marken och drabbar civilbefolkningen i området. En mina kan orsaka att en människa lemlästas eller förlorar sitt liv i ett ögonblick, framhåller organisationen.

USA, Ryssland och Kina tillhör de cirka 40 stater som hittills inte skrivit på fördraget.

I november 2024 gav den dåvarande Bidenregeringen i USA grönt ljus för Ukraina att börja använda personminor.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Trumps märkliga lögn – Ukraina nekar bestämt

2025 03 18

Den amerikanske presidenten Donald Trump säger sig ha räddat ukrainska soldater – något som inte stämmer, enligt Ukrainas generalstab.

Donald Trump påstod under gårdagen att han räddat ukrainska soldater som omringats av ryska trupper i Kurskregionen.

Dock utan att specificera hur det hela gick till.

– De var omringade av ryska soldater, och jag tror inte att de skulle finnas längre om det inte vore för mig, uppgav den amerikanske presidenten på sociala medier.

Ukraina nekar bestämt

Det finns dock ett problem – Trumps påstående stämmer inte.

Detta enligt Ukrainas generalstab, som nekar bestämt till att ukrainska trupper ska ha omringats i regionen.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Våra soldater slår tillbaka”

Ukraina menar att dessa uppgifter spridits från ryskt håll – för att “sätta press på Ukraina och dess allierade”.

Samtidigt erkänner man att ukrainska trupper tvingats retirera och överge Sudzha efter att ryska trupper avancerat mot staden.

– Våra enheter har omgrupperat, förflyttat sig till mer gynnsamma försvarslinjer och fullgör sina uppgifter i Kurskregionen. Det finns inget hot om inringning av våra enheter. Våra soldater slår tillbaka fiendens offensiv, uppger Ukrainas generalstab.

Läs mer: Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

Det var tidigare under månaden som ryska trupper återtog stora delar av Kurskregionen i ett stort anfall.

Detta efter att ukrainska trupper ockuperat området sedan augusti förra året.

Ska tala med Putin idag

Trumps utspel om omringade ukrainska soldater kommer inför ett planerat telefonsamtal med den ryske presidenten Vladimir Putin under tisdagen.

De två världsledarna förväntas diskutera den föreslagna 30 dagar långa vapenvila som USA och Ukraina kommit överens om i Saudiarabien den 11 mars.

Enligt Trump är många delar av ett slutligt avtal överenskommet redan inför samtalet.

– Men mycket återstår, säger den amerikanske presidenten enligt Kyivtidningen.

Läs vidare: UPPGIFTER: USA överväger häpnadsväckande besked om Ukraina

Foto: G. Skidmore samt President of Ukraine office

Text: Redaktionen