VAL 2022: Här är statsministerkandidaten som är favorit att vinna i höst

2022 03 04

Socialdemokraternas partiledare är spelentusiasternas statsministerfavorit inför valet i höst.

I alla fall enligt spelbolaget Unibets odds – och spelbolagen har ofta en förmåga att pricka in rätt vinnare även i politiken.

Kvinna vinnare

När Unibet slår ihop alla sina kalkyler med historiska data och spelarnas egna spekulationer så landar man på att Socialdemokraternas partiledare tillika Sverige första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson (S) vinner valet och blir statsminister.

Ulf Kristersson på hugget
– Ett spel på att nästa regeringschef tillhör Socialdemokraterna ger 1,85 gånger insatsen, jämfört med 1,95 för Moderaterna, framhåller Unibet i ett uttalande.

Desto högre värde en kandidat har - så kallat odds - desto mer pengar ger det namnet som vinnare och desto osannolikare är det att personen vinner. Låga odds är med andra ord bättre än höga odds, ur partiledarens synvinkel.

Annie och Jimmie med i racet

Spelbolaget lyfter också fram två andra möjliga statsministerkandidater – eller omöjliga beroende på hur man ser saken.

Att Centerns Annie Lööf tar hem spelet och koras till Sveriges nya statsminister efter valet söndagen den 11 september ger 11 gånger pengarna.

Blekinges kandidat

Och den som spelar på att Blekinges Jimmie Åkesson går vinnande ur valkampen och utses till Sveriges nästa regeringschef kommer att kunna jubla högt. Det ger nämligen hela 21 gånger pengarna.

Partiet och inte ledaren

Man spelar emellertid inte på partiledarens namn utan på själva partiet vilket innebär att den som exempelvis spelar på Centerpartiet vinner 11 gånger de pengar man satsat alldeles oavsett vem som blir statsminister – så länge det är en centerpartist.

Liberalerna och Miljöpartiet

Avseende riksdagsvalet 2022 har Unibet även vaskat fram hur det ser ut för de partier som ligger och kämpar kring 4-procentspärren. Och det ser betydligt ljusare ut för Miljöpartiet än vad det gör för Liberalernas chanser när det gäller att nå upp till 4 procent och klara sig kvar i riksdagen.

Mycket hinner hända

I alla fall som det ser ut just nu. Men oddsen är ju som så mycket annat – det kan svänga och se helt annorlunda ut framåt sommaren jämfört med hur det ser ut idag.

Och hur det ser ut på självaste valdagen är ännu så länge skriver i stjärnorna som talesättet lyder.

Så funkar oddsen

Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar. Trender, aktuella händelser och historiska data påverkar oddssättningen. Oddsen är dessutom beroende av spelarna.

Hur insatserna fördelas har betydelse för hur oddsen blir. De slutliga oddsen sätts av en analysexpert med stor erfarenhet på området.

Om Unibet           

Unibet grundades 1997 och ingår i speloperatören Kindred Group som är noterat på Stockholmsbörsen Nasdaq. Kindred Group äger nio olika varumärken inklusive Unibet och har över 30 miljoner kunder.

Foto: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Annie Lööf FB resp. Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen