PROGNOS: Ett av de 8 partierna kommer att falla ur riksdagen i valet

2022 02 28

Både Liberalerna och Miljöpartiet ligger klart under 4-procentspärren men bara ett av partierna faller ur riksdagen i valet.

Den prognosen kommer från spelbolaget Unibets odds kopplat till det svenska riksdagsvalet som hålls andra söndagen i september.

Två partier hänger löst

Med mindre än 200 dagar kvar till valet är Sveriges partier inne i ett jämnt lopp i kampen om väljarna. Mycket hänger på vilka partier som klarar sig kvar i riksdagen och just nu är det två partier som hänger löst.

◾Miljöpartiet, 3 % i Ipsos feb

◾Liberalerna, 3 % i Ipsos feb

Kan avgöra hela valet

Vilken sida som vinner valet kan mycket väl avgöras av huruvida Miljöpartiet eller Liberalerna kommer in i riksdagen eller inte.  Ett lyft över spärren för Miljöpartiet stärker Magdalena Anderssons (S) chanser att sitta kvar som statsminister.

L gynnar M-KD-SD

Ett lyft över spärren för Liberalerna stärker utmanaren Ulf Kristerssons (M) chanser att bli Sveriges nya statsminister och bilda regering med KD och Ebba Busch med stöd av Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson samt Liberalerna med Nyamko Sabuni i spetsen.

Och nu kommer Unibet med sin prognos som baseras på senaste speloddsen.

56 procents chans

– Enligt opinionsläget är stödet lågt för båda partierna, men enligt nya odds från Unibet kommer Miljöpartiet trots allt klara spärren, uppger Unibet.

– Enligt oddsen är sannolikheten 56 procent för Miljöpartiet att nå över 4 % av rösterna, och 63,3 procent att L hamnar under strecket, meddelar Unibet.

Hade rätt om KD

Unibets spelexpert Henrik Holm framhåller att Unibet hade rätt om Kristdemokraterna vid valet 2018.

– Enligt opinionsläget ligger både L och MP under spärren just nu, men oddsen visar sannolikheten för ett utfall på själva valdagen. Vid samma tidpunkt inför förra valet var det KD som låg pyrt till, konstaterar han.

– Unibets odds visade då att de ändå skulle klara fyraprocentsspärren, vilket också blev fallet, säger Henrik Holm.

Odds inför valet 2022

Så här ser Unibets odds ut för att Liberalerna ska klara 4%-spärren i valet.

Över 4               2.50
Under 4            1.45

Större chans för Miljöpartiet

Så här ser Unibets odds ut för att Miljöpartiet ska klara 4%-spärren i valet.

Över 4               1.65
Under 4             2.10

Ett högre odds innebär att man får mer pengar tillbaka om man spelar på alternativet. Att det är högre odds för att Liberalerna får över 4 procent än att partiet får under 4 procent innebär således att Unibet bedömer att partiet får under 4 procent eftersom det spelalternativet ger mindre pengar tillbaka. Bara 1,45 gånger de pengar man satsat.

Så funkar oddsen

Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar. Trender, aktuella händelser och historiska data påverkar oddssättningen. Oddsen är dessutom beroende av spelarna.

Hur insatserna fördelas har betydelse för hur oddsen blir. De slutliga oddsen sätts av en analysexpert med stor erfarenhet på området.

Om Unibet           

Unibet grundades 1997 och ingår i speloperatören Kindred Group som är noterat på Stockholmsbörsen Nasdaq. Kindred Group äger nio olika varumärken inklusive Unibet och har över 30 miljoner kunder.

Foto: Miljöpartiet Fredrik Hjärling resp. Liberalerna

Text: Redaktionen