VAL 2022: Här är statsministerkandidaten som är favorit att vinna i höst

2022 03 04

Socialdemokraternas partiledare är spelentusiasternas statsministerfavorit inför valet i höst.

I alla fall enligt spelbolaget Unibets odds – och spelbolagen har ofta en förmåga att pricka in rätt vinnare även i politiken.

Kvinna vinnare

När Unibet slår ihop alla sina kalkyler med historiska data och spelarnas egna spekulationer så landar man på att Socialdemokraternas partiledare tillika Sverige första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson (S) vinner valet och blir statsminister.

Ulf Kristersson på hugget
– Ett spel på att nästa regeringschef tillhör Socialdemokraterna ger 1,85 gånger insatsen, jämfört med 1,95 för Moderaterna, framhåller Unibet i ett uttalande.

Desto högre värde en kandidat har - så kallat odds - desto mer pengar ger det namnet som vinnare och desto osannolikare är det att personen vinner. Låga odds är med andra ord bättre än höga odds, ur partiledarens synvinkel.

Annie och Jimmie med i racet

Spelbolaget lyfter också fram två andra möjliga statsministerkandidater – eller omöjliga beroende på hur man ser saken.

Att Centerns Annie Lööf tar hem spelet och koras till Sveriges nya statsminister efter valet söndagen den 11 september ger 11 gånger pengarna.

Blekinges kandidat

Och den som spelar på att Blekinges Jimmie Åkesson går vinnande ur valkampen och utses till Sveriges nästa regeringschef kommer att kunna jubla högt. Det ger nämligen hela 21 gånger pengarna.

Partiet och inte ledaren

Man spelar emellertid inte på partiledarens namn utan på själva partiet vilket innebär att den som exempelvis spelar på Centerpartiet vinner 11 gånger de pengar man satsat alldeles oavsett vem som blir statsminister – så länge det är en centerpartist.

Liberalerna och Miljöpartiet

Avseende riksdagsvalet 2022 har Unibet även vaskat fram hur det ser ut för de partier som ligger och kämpar kring 4-procentspärren. Och det ser betydligt ljusare ut för Miljöpartiet än vad det gör för Liberalernas chanser när det gäller att nå upp till 4 procent och klara sig kvar i riksdagen.

Mycket hinner hända

I alla fall som det ser ut just nu. Men oddsen är ju som så mycket annat – det kan svänga och se helt annorlunda ut framåt sommaren jämfört med hur det ser ut idag.

Och hur det ser ut på självaste valdagen är ännu så länge skriver i stjärnorna som talesättet lyder.

Så funkar oddsen

Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar. Trender, aktuella händelser och historiska data påverkar oddssättningen. Oddsen är dessutom beroende av spelarna.

Hur insatserna fördelas har betydelse för hur oddsen blir. De slutliga oddsen sätts av en analysexpert med stor erfarenhet på området.

Om Unibet           

Unibet grundades 1997 och ingår i speloperatören Kindred Group som är noterat på Stockholmsbörsen Nasdaq. Kindred Group äger nio olika varumärken inklusive Unibet och har över 30 miljoner kunder.

Foto: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Annie Lööf FB resp. Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Här är flaskan som allt fler vill ha på Systembolaget

2024 12 22

En dryck har blivit allt mer populär och är också en favorit att köpa till julbordet.

Julen närmar sig och många svenskar har nu fullt upp med att inhandla mat, dryck och julklappar.

En dryck ser ut att vara extra populär i år, rapporterar SR, som hänvisar till statistik från Sveriges bryggerier.

”Stor skillnad på kvaliteten”

Allt fler kunder på Systembolaget frågar efter alkoholfri öl.

– Över åren så märks det tydligt att det har blivit mer och mer populärt, säger Åsa Flodin, som jobbar på Systembolaget i Östersund, till radiokanalen.

Den alkoholfria ölen väcker ett allt större intresse i takt med att urvalet blir bättre, menar hon.

Förr var den alkoholfria ölen ganska tråkig, men idag finns det desto fler goda alternativ att välja mellan.

– Jag har jobbat väldigt länge i det här företaget, och jag ser att det är stor skillnad på kvaliteten på dryckerna som vi säljer nuförtiden. De var ganska utslätade och lite småtråkiga för 15-20 år sedan, säger hon till radiokanalen.

Snabbast växande segmentet

Den alkoholfria ölen har alltså kommit starkt på senare år, och 2024 verkar den vara mer populär än någonsin.

Det gäller inte bara på julen.

I somras såldes det mer alkoholfri öl än någonsin i dagligvaruhandeln, enligt en undersökning från Carlsberg Sverige.

– Alkoholfri öl är det snabbast växande segmentet på ölmarknaden och trenden växer sig allt starkare, har Carlsberg Sveriges VD Peter Hammarstedt tidigare sagt i ett uttalande.

Siffror från Sveriges Bryggerier bekräftar också att det handlar om en långsiktig trend. Under de senaste 10 åren har försäljningen av alkoholfri öl gått upp med mer än 750 procent.

Så brygger man alkoholfri öl

Enligt Carlsberg finns det två sätt att brygga alkoholfri öl: Antingen brygger man ölet som vanligt och tar sedan bort alkoholen med en så kallad vakuumdestillering. Eller så brygger man ölet alkoholfritt från början med en metod som kallas ”stopp-fermentering”, som innebär att man kyler ner vörten när den jäst till 0,5 procent, och jästen tas bort från ölet.

Öl får innehålla max 0,5 procent för att klassas som alkoholfritt.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

2024 12 23

Inför jul- och nyår kommer flera svenskar sannolikt att uppröras av oväntade fakturor.

För bilägarna kommer fakturan som en total överraskning.

Trots att man följer rådande trafikregler riskerar många att få vad som liknar en böteslapp lagom till storhelgen.

Det kan bland annat röra sig om parkeringsanmärkningar eller “fakturor” för hastighetsöverträdelser, uppger Sveriges Radio med hänvisning till Transportstyrelsen.

Myndigheten varnar

Men böterna kan vara bluff och ska därmed inte betalas.

Transportstyrelsen har gått ut med en varning om att falska fakturor är i omlopp nu inför julhelgen.

Det handlar med andra ord om bedragare som, felaktigt, påstår att du ska betala för exempelvis en parkering.

– Detta är falska utskick som inte kommer från oss, framhåller myndigheten.

"Försök till bedrägeri"

Det är inte enbart "fakturor" som Transportstyrelsen varnar för.

Enligt myndigheten förekommer det också att människor blir uppringda av personer som utger sig för att vara från just Transportstyrelsen.

På mottagarens telefon ser det ut som att uppringaren ringer från ett av myndighetens telefonnummer, exempelvis 0771-14 15 17, skriver man på sin hemsida.

Man påstår till exempel att för mycket fordonsskatt har betalats in och att pengar ska återbetalas. Det här rör sig om försök till bedrägerier, varnar Transportstyrelsen och uppmanar att aldrig lämna ut koder eller inlogg till internetbanken:

– Vi på Transportstyrelsen ringer aldrig upp personer i det här syftet. Om till exempel för mycket fordonsskatt har betalats in sker en återbetalning helt automatiskt.

Hemsidor i omlopp

Transportstyrelsen framhåller vidare att det även finns hemsidor som erbjuder olika tjänster mot betalning.

I vissa fall är dessa tjänster gratis på myndighetens hemsida. I andra fall uppfyller de inget syfte överhuvudtaget.

– Var noga med att undersöka om det finns stöd i lagen för tjänsten. Sök gärna efter information på transportstyrelsen.se eller kontakta oss om du är osäker, avslutar Transportstyrelsen.

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen