VAL 2022: Annie Lööf slår tillbaka

2022 06 20

– Det är ett socialdemokratiskt stödparti.

Så beskrev Moderatledaren Ulf Kristersson Centerpartiet i en intervju med GP förra veckan.

Han uteslöt att C kan återvända till ett borgerligt samarbete.

Nu svarar Annie Lööf.

Valt ett främlingsfientligt parti

–  Kristersson har ju tydligt valt SD före Centerpartiet. Det är bara att beklaga att man väljer ett nationalistiskt främlingsfientligt parti framför ett borgerligt liberalt, säger hon till GP.

Står kvar i mitten

Hon slår fast att Centerpartiet inte valt sida, utan står kvar i den politiska mitten.

– Jag håller inte med Ulf Kristersson, det är hans tolkning. Jag ser oss snarare som ett parti som försöker bygga broar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Vi har lyckats med det när vi nått två procent av BNP till försvaret, när Sverige nu skickar in sin Natoansökan. Och jag hade önskat att vi också hade lyckats med det i pensionsfrågan.

Öppnar för samarbete

Trots Ulf Kristerssons hårda ord har inte Annie Lööf gett upp tanken på ett framtida samarbete med Moderaterna.

– Jag ser fortsatt stora möjligheter till ett bra samarbete med Moderaterna även framåt och kommer göra vad jag kan för att vi ska hitta bra samarbetsformer över partigränserna, både med M och S. Vi behöver stabila breda majoriteter i svensk politik, säger hon till GP.

Vill sitta i regering

Annie Lööf har tidigare öppnat för att Centern kan ingå i en regering efter valet.

– Vi har sagt att vi är beredda att sitta i en regering efter nästa val, sa hon på en pressträff och betonade att en sådan regering kan styras av såväl S som M.

Förhandlar inte med V

I söndagskvällens Agenda fick Annie Lööf frågan om hon ändrat sin syn på att inte förhandla med Vänsterpartiet, efter att både V och C ställt sig på samma sida i budgetfrågan.

– Nej, det har vi inte, svarade C-ledaren och tillade:

– Den budget som vi röstar på på onsdag innehåller nödmiljarder till bönderna, den innehåller väldigt viktiga förstärkningar till försvaret som Centerpartiet har varit med och förhandlat och det innehåller inte Vänsterpartiets förslag.

Vänsterpartiet svar

Vänsterpartiet hävdar att de har varit med och förhandlat fram förslaget, även om förhandlingarna har skett med Socialdemokraterna som mellanhand.

– Det har varit så att Socialdemokraterna så att säga har ringt upp oss eller haft möte med oss och sedan har man haft möte med Centerpartiet, berättade Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson i fredagens Aktuellt.

Foto: : Centerpartiet resp Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen