VAL 2022: Annie Lööf slår tillbaka

2022 06 20

– Det är ett socialdemokratiskt stödparti.

Så beskrev Moderatledaren Ulf Kristersson Centerpartiet i en intervju med GP förra veckan.

Han uteslöt att C kan återvända till ett borgerligt samarbete.

Nu svarar Annie Lööf.

Valt ett främlingsfientligt parti

–  Kristersson har ju tydligt valt SD före Centerpartiet. Det är bara att beklaga att man väljer ett nationalistiskt främlingsfientligt parti framför ett borgerligt liberalt, säger hon till GP.

Står kvar i mitten

Hon slår fast att Centerpartiet inte valt sida, utan står kvar i den politiska mitten.

– Jag håller inte med Ulf Kristersson, det är hans tolkning. Jag ser oss snarare som ett parti som försöker bygga broar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Vi har lyckats med det när vi nått två procent av BNP till försvaret, när Sverige nu skickar in sin Natoansökan. Och jag hade önskat att vi också hade lyckats med det i pensionsfrågan.

Öppnar för samarbete

Trots Ulf Kristerssons hårda ord har inte Annie Lööf gett upp tanken på ett framtida samarbete med Moderaterna.

– Jag ser fortsatt stora möjligheter till ett bra samarbete med Moderaterna även framåt och kommer göra vad jag kan för att vi ska hitta bra samarbetsformer över partigränserna, både med M och S. Vi behöver stabila breda majoriteter i svensk politik, säger hon till GP.

Vill sitta i regering

Annie Lööf har tidigare öppnat för att Centern kan ingå i en regering efter valet.

– Vi har sagt att vi är beredda att sitta i en regering efter nästa val, sa hon på en pressträff och betonade att en sådan regering kan styras av såväl S som M.

Förhandlar inte med V

I söndagskvällens Agenda fick Annie Lööf frågan om hon ändrat sin syn på att inte förhandla med Vänsterpartiet, efter att både V och C ställt sig på samma sida i budgetfrågan.

– Nej, det har vi inte, svarade C-ledaren och tillade:

– Den budget som vi röstar på på onsdag innehåller nödmiljarder till bönderna, den innehåller väldigt viktiga förstärkningar till försvaret som Centerpartiet har varit med och förhandlat och det innehåller inte Vänsterpartiets förslag.

Vänsterpartiet svar

Vänsterpartiet hävdar att de har varit med och förhandlat fram förslaget, även om förhandlingarna har skett med Socialdemokraterna som mellanhand.

– Det har varit så att Socialdemokraterna så att säga har ringt upp oss eller haft möte med oss och sedan har man haft möte med Centerpartiet, berättade Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson i fredagens Aktuellt.

Foto: : Centerpartiet resp Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen