JUST NU: Hård intern strid inom Centerpartiet

2022 06 16

Centerpartiets relation med Socialdemokraterna har fördjupas.

I måndags blev samarbetet ännu tydligare när Centern enades med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om ett nytt pensionsförslag.

Samtidigt lovade Annie Lööf (C) att Centerpartiet kommer att stötta regeringens budget.

Hon öppnade även för C kan ingå i en regering efter valet.

– Vi har sagt att vi är beredda att sitta i en regering efter nästa val, sa hon på en pressträff och betonade att en sådan regering kan styras av såväl S som M.

Har valt sida

Men röster inom Centern hävdar att Annie Lööf och partiledningen redan valt sida.

Socialdemokraterna är Centerpartiets regeringsalternativ.

– Annie Lööf har valt sida, säger en C-källa med flerårig insyn i partiet till DN.

Intern kritik

Enligt källan är partiets nya riktning tydlig, men Annie Lööf måste fortfarande hålla tillbaka retoriken.

Orsaken är interna motstridigheter. Flera personer inom C är fortfarande osäkra och befarar att uppgörelsen med S kommer att leda till ett fortsatt väljartapp.

Centern har sjunkit kraftig i opinionen det senaste året.

– Det är känsligt fortfarande. Annie Lööf är fången i sin egen retorik. Hon måste förhålla sig till den egna positionen. Det förs interna diskussioner, men folk tenderar att ändra sig. En del kan ändra sig två–tre gånger bara på en höst, säger källan till DN.

”Gör ont i hjärtat”

Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö, är en av dem som riktar kritik mot sitt eget parti efter uppgörelsen med Socialdemokraterna.

– Det gör ont i hjärtat. Samtidigt så förstår jag partiets vilja att hålla SD borta från inflytande. Men jag ser ju inte Socialdemokraterna som de som har svaren för framtidens Sverige, säger han till TV4.

Fokusera på sakpolitiken

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai är inte nöjd med sitt parti. Hon tycker det är fel att C valt att stödja regeringens budget.

Réka Tolnai efterlyser ett större fokus på sakpolitik.

– Vi måste fokusera på sakpolitiken. Jag tror att det är jätteviktigt att vi går tillbaka och pratar om det i stället för att enbart prata om vilka partier vi är emot, säger hon till DN.

Valet är enkelt

För Reka Tolnai är valet mellan Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) enkelt.

Den kandidat som släpper igenom mest centerpolitik ska få partiets stöd.

– Ulf Kristersson får ta ansvar för vilka partier han behöver för att bilda regering. Det får Magdalena Andersson också göra.

Foto: Centerpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen