Vill förlänga stödet till långtidssjukskrivna

2021 03 14

– Vi kan inte låta långtidssjukskrivna bli utslängda från sjukförsäkringen och tvingas söka jobb som inte finns mitt i pandemin, säger Nooshi Dadgostar (V).

Under pandemin har tillfälliga lättnader införts för sjukförsäkringen som inneburit lägre krav på att söka nytt jobb för en del sjukskrivna. De som varit sjukskrivna i 180 dagar har inte varit tvungna att säga upp sig och söka nya jobb som de bedöms klara av. Men 15 mars upphör de tillfälliga lättnaderna och nu vill V se en förlängning.

– Jättemånga riskerar att bli utslängda från sjukförsäkringen och bli tvingade att säga upp sig för att söka andra jobb som de bedöms klara av. Så kan vi inte ha det när vi är mitt inne i en hälsokris och rekordmånga blev utförsäkrade 2020, säger Nooshi till DN.

– Många som jobbat på inom vården i frontlinjen under pandemin har blivit sjukskrivna själva. Ska de nu tvingas bort från sitt yrke och söka andra jobb när vi behöver dem som mest? Dessutom kommer många tvingas att söka nya jobb som inte finns nu i krisen, säger V-ledaren.

[forminator_poll id="1436"]