UTRIKES: Ryssland kallar FN till akutmöte

2022 08 10

Det är situationen kring det ukrainska kärnkraftverket i Zaporizjzja som ligger bakom inkallningen.

Mikhail Ulyanov, Rysslands representant för internationella organisationer i Wien, kräver omgående ett möte med FN:s säkerhetsråd, rapporterar BBC.

Mötet ska redan vara schemalagt att äga rum imorgon, torsdag, i New York.

Begär genomgång

Bakgrunden är att Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom de attacker som utförts mot kärnkraftverket Zaporizjzja i sydsöstra delen av landet.

– Ryssland begärde en genomgång från FN:s säkerhetsråd som skulle hållas på eftermiddagen den 11 augusti, i samband med Ukrainas senaste attacker mot kärnkraftverket Zaporizjzja och deras möjliga konsekvenser, uppger en källa till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån TASS.

Anklagar Ukraina för “konstgjorda hinder”

Enligt Ryssland har Ukraina inte enbart legat bakom attackerna.

Ulyanov anklagar även det invaderade landet för att skapa “konstgjorda hinder och svårigheter” för det Internationella atomenergiorganet att rycka in, skriver BBC.

Omvärlden pekar ut Ryssland

Från ukrainskt håll är man övertygade om att det är rysk militär som ligger bakom attackerna mot vad som är Europas största kärnkraftverk.

– Ryska terrorister blev först i världen att använda ett kärnkraftverk för terror, kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky händelserna för två dagar sedan.

Företrädare för G7-länderna har även uppmanat Ryssland att omedelbart släppa ifrån sig kontrollen över kärnkraftverket till Ukraina.

G7-länderna varnar för risken att den ryska armén utsätter både Ukraina och omvärlden för en stor risk om man inte upphör med den militära aktiviteten i området, erfar BBC.

Varnar för kärnkraftskatastrof

Enligt TASS har Ryssland krävt att Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA ska delta på mötet under morgondagen.

Han har själv varit inne på samma spår som G7-länderna och till och med varnat för risken att en kärnkraftskatastrof äger rum.

– Jag är extremt oroad över beskjutningen på Europas största kärnkraftverk, vilket understryker den mycket verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i Ukraina och utanför, sa Grossi enligt Reuters.

Foto: United Nations

Text: Redaktionen