UTRIKES: Ryssland kallar FN till akutmöte

2022 08 10

Det är situationen kring det ukrainska kärnkraftverket i Zaporizjzja som ligger bakom inkallningen.

Mikhail Ulyanov, Rysslands representant för internationella organisationer i Wien, kräver omgående ett möte med FN:s säkerhetsråd, rapporterar BBC.

Mötet ska redan vara schemalagt att äga rum imorgon, torsdag, i New York.

Begär genomgång

Bakgrunden är att Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom de attacker som utförts mot kärnkraftverket Zaporizjzja i sydsöstra delen av landet.

– Ryssland begärde en genomgång från FN:s säkerhetsråd som skulle hållas på eftermiddagen den 11 augusti, i samband med Ukrainas senaste attacker mot kärnkraftverket Zaporizjzja och deras möjliga konsekvenser, uppger en källa till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån TASS.

Anklagar Ukraina för “konstgjorda hinder”

Enligt Ryssland har Ukraina inte enbart legat bakom attackerna.

Ulyanov anklagar även det invaderade landet för att skapa “konstgjorda hinder och svårigheter” för det Internationella atomenergiorganet att rycka in, skriver BBC.

Omvärlden pekar ut Ryssland

Från ukrainskt håll är man övertygade om att det är rysk militär som ligger bakom attackerna mot vad som är Europas största kärnkraftverk.

– Ryska terrorister blev först i världen att använda ett kärnkraftverk för terror, kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky händelserna för två dagar sedan.

Företrädare för G7-länderna har även uppmanat Ryssland att omedelbart släppa ifrån sig kontrollen över kärnkraftverket till Ukraina.

G7-länderna varnar för risken att den ryska armén utsätter både Ukraina och omvärlden för en stor risk om man inte upphör med den militära aktiviteten i området, erfar BBC.

Varnar för kärnkraftskatastrof

Enligt TASS har Ryssland krävt att Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA ska delta på mötet under morgondagen.

Han har själv varit inne på samma spår som G7-länderna och till och med varnat för risken att en kärnkraftskatastrof äger rum.

– Jag är extremt oroad över beskjutningen på Europas största kärnkraftverk, vilket understryker den mycket verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i Ukraina och utanför, sa Grossi enligt Reuters.

Foto: United Nations

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen