UTRIKES: Oväntade beskedet – nobbar klimatmötet

2022 10 31

Den svenska opinionsbildaren och klimatkämpen Greta Thunberg står över klimatmötet i Egypten i november.

Det meddelade den snart 20-åriga stockholmaren vid signeringen av en hennes nya bok och en frågestund i Londons Southbank Centre under söndagen.

– Jag kommer inte till COP27 av många anledningar, men utrymmet för civilsamhället i år är extremt begränsat, framhöll den världskända svenskan vid mötet i den brittiska huvudstaden, enligt tidningen The Guardian.

27:e konferensen

Mötet i den egyptiska semesterorten Sharm-el-Sheikh inleds den 6 november och blir FN:s 27 klimatkonferens sedan mötena startades.

På flera av dem har Greta Thunberg varit en populär och omdebatterad gäst, men så alltså inte denna gång.

Förutom att hon framhöll att civilsamhällets plats under mötet blir för magert kom hon med kritik mot vad hon kallade för ”greenwashing”.

– Mötena används främst som en möjlighet för ledare och makthavare att få uppmärksamhet, bland annat med hjälp av många olika sorters greenwashing.

Och tillade hon:

– De (konferenserna) är egentligen inte menade att förändra hela systemet.

Skapar debatt trots frånvaro

Även om Thunberg inte kommer att vara på plats har hon inför COP27 skapat debatt. Tidigare har hon med anledning av valet av konferensland twittrat om sin solidaritet med dem, som hon kallat, ”samvetsfångar”, som hålls fängslade i Egypten.

Så sent som förra veckan fanns hon bland dem som kom med ett utspel mot COP27 i den egyptiska semesterorten. I det anklagades Greenpeace för att ”gröntvätta” den egyptiska regeringens image och avskräcka andra aktivister från att kraftfullt kritisera Egyptens usla människorättsagenda.

Parallellt berättade hon om sin nya bok, The Climate Book, som innehåller hundratalet texter från olika experter, däribland ekonomen Thomas Piketty, WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och författaren Naomi Klein.

Behövs fler aktivister

Under signeringsmötet underströk hon att bokens mål är att vara ”pedagogisk”, att hon vill att fler engagerar sig i klimataktivism och att det är dags för ”drastiska förändringar”.

Intäkterna från boken kommer att gå till Greta Thunbergs stiftelse som delar ut pengar till organisationer som engagerar sig i miljöfrågor.

Foto: C. Shaw

Text: Redaktionen