UTRIKES: Natotopp sätter “deadline” för kriget i Ukraina

2022 07 18

De militära striderna mellan Ryssland och Ukraina kommer att avslutas inom fyra till sex månader.

Det hävdar åtminstone amerikanska flottans amiral James Stavridis, tidigare överbefälhavare i Nato, enligt tidningen Business Insider som i sin tur hänvisar till ett uttalande i radiokanalen WABC770.

“Fastnat på båda sidor”

Enligt amiralen har det blivit “extremt uppenbart” att konflikten har “fastnat på båda sidor”.

– Ukrainarna för en mycket stark kamp. Putins krigsplaner har visat sig inte vara särskilt effektiva. Han har vunnit en liten bit territorium utöver det han startade konflikten med, säger James Stavridis.

Jämför med Koreakriget

Den före detta Natotoppen menar att det är sannolikt att konflikten kommer att övergå till en frusen sådan om ett halvår.

Ungefär på samma sätt som skett efter Koreakriget och med liknande relationer som nu finns mellan Nord- och Sydkorea.

– Jag kan se att det rör sig mot ett slut likt Koreakriget, det vill säga vapenstillestånd, en militariserad zon mellan de två sidorna, pågående fiendskap och en slags frusen konflikt. Sök efter det om fyra till sex månader. Ingen av sidorna kan hålla ut mycket längre än så, säger James Stavridis enligt Business Insider.

Vapenstillestånd i 69 år

Kriget som amiral Stavridis refererar till pågick mellan 1950 och 1953. 

Dåvarande Sovjetunionen stod då på Nordkoreas sida mot Sydkorea som i sin tur fick stöttning från USA.

1953 kom sidorna överens om ett vapenstillestånd, vilket skapade en demilitariserad zon, men tekniskt sett är de båda länderna fortfarande i krig.

Detta eftersom inget formellt fredsavtal undertecknats. 

Nato mer pessimistiska

Nato har tidigare inte varit lika optimistiska som sin tidigare överbefälhavare i prognoserna för hur länge de väpnade konflikterna kan komma att pågå.

– Vi måste förbereda oss på att det kan ta flera år. Vi får inte låta bli att stödja Ukraina, sade militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg till tyska Bild för en månad sedan, och uppmanade världen att fortsätta förse Ukraina med vapen.

Storbritannien: Ukraina kan vinna

Samtidigt har Storbritanniens försvarsstab gjort bedömningen att Ukraina har möjlighet att besegra Ryssland och återta hela sitt land. 

Anledningen är de stora ryska förlusterna, som uppges ha förlorat över 30 procent av sina markstyrkors effektivitet.

– De (Ukrainas Väpnade Styrkor, red. anm) är absolut på det klara med att de planerar att återta hela sitt territorium när det gäller Ukraina, sade amiral Tony Radakin till BBC Ones Sunday Show under gårdagen.

Foto: Russian Ministry of Defence

Text: Redaktionen