Så enorma är de ryska förlusterna – Därför tror Ukraina på seger

2022 07 17

Ukraina har chans att besegra Ryssland och återta hela sitt land.

Den bedömningen gör chefen för Storbritanniens försvarsstab.

Kan återta hela Ukraina

En talesperson för den brittiska försvarsmakten, amiral Sir Tony Radakin, ger positiva besked för Ukrainas Väpnade Styrkor och landets möjligheter i kriget mot Rysslands diktator och hans brutala regim.

– De är absolut på det klara med att de planerar att återta hela sitt territorium när det gäller Ukraina, säger amiral Tony Radakin till BBC Ones Sunday Show på söndagen.

Förlorat 30 procent

Orsaken till de positiva uppskattningarna av Ukrainas möjligheter att slå tillbaka och till och med driva ut ryska armén ur landet helt och hållet beror på uppgifter om hur stora förluster ryssarna lidit i sina försök att inta Ukraina.

– Ryssland har förlorat mer än 30 procent av sina markstyrkors effektivitet, bedömer den brittiska försvarschefen.

50 000 ryska soldater

30 procent motsvarar enorma förluster för ryssarna.

– Det betyder att 50 000 ryska soldater antingen har dödats eller skadats i den här konflikten, säger försvarschef Radakin.

Det motsvarar även kraftiga materiella förluster för den ryska diktaturen.

– Nästan 1 700 ryska stridsvagnar har förstörts och nästa 4 000 bepansrade stridsfordon som hör till Ryssland har förstörts, säger försvarschefen.

Ger Ukraina ny energi

– Och de ser ett Ryssland som får kämpa hårt, konstaterar försvarschefen som menar att det ger Ukrainas Väpnade Styrkor förnyad energi och kämpaglöd.

Sammantaget bidrar de stora ryska förlusterna till att Ukraina har goda förhoppningar om att till slut kunna vinna kriget.

Ryssland var till en början mycket självsäkra och trodde att de skulle kunna knäcka Ukraina på bara några timmar. Det skulle bara ta ett dygn innan man näsintill hade krossat underlägsna Ukrainas armé och intagit Kyiv.

Misslyckats på alla punkter

Men den ryska diktatorn hade väldigt fel.

Det konstaterar den brittiska försvarschefen.

– Ryssland startade den här invasionen med ambitionen att ta hela Ukraina.

– Ryssland hade ambitionen att ta städerna inom 30 dagar. Ryssland hade ambitionen att skapa splittring och sätta tryck på Nato – Ryssland skulle utmana världsordningen.

Men Ryssland har misslyckats på alla punkter.

– Ryssland är svagare som land än det var i början av februari, [det vill säga innan kriget inleddes].

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen