UTRIKES: Miljoner Iphone-användare kan få rätt till ersättning

2022 06 17

Apple kan behöva betala ut ersättning till miljoner Iphone-användare.

Teknikjätten Apple anklagas för att medvetet bromsa prestandan hos äldre telefoner – trots att man själva hävdar motsatsen.

Nu kräver Justin Gutmann, tidigare forskningschef vid Citizens Advice and Consumer Focus i Storbritannien, skadestånd på 768 miljoner pund, över sju miljarder svenska kronor, som ska betalas ut till 25 miljoner Iphone-konsumenter i landet, rapporterar BBC.

“Batterygate”

Bakgrunden är det som har fått namnet “Batterygate” i medierna. Allt startade med ett energihanteringsverktyg som släpptes i samband med en mjukvaruuppdatering i januari 2017. 

Uppdateringen skulle bekämpa problem med prestanda och förebygga att äldre modeller plötsligt skulle stänga av sig, skriver kanalen.

Rättsliga följder

Men istället för att mobilerna började gå snabbare anklagas Apple för att ha dolt att telefonernas batterier istället tvingades kämpa extra hårt för att klara av uppdateringen.

Nu kan ärendet få rättsliga konsekvenser och ge klirr i kassan för Iphone-användare.

– Istället för att göra det hedervärda och lagliga för sina kunder och erbjuda gratis ersättning, reparationstjänst eller kompensation, vilseledde Apple istället människor genom att dölja ett verktyg i mjukvaruuppdateringar som saktade ned deras enheter med upp till 58 procent, säger Justin Gutmann till BBC.

Företaget förnekar

Apple själva förnekar att de medvetet försämrar sina egna produkter över tid för att få användare att konsumera nya enheter.

– Vi har aldrig, och skulle aldrig, göra något för att avsiktligt förkorta livslängden för någon Apple-produkt, eller försämra användarupplevelsen för att driva kunduppdateringar, framhäver företaget i ett uttalande.

Liknande fall tidigare

Skadeståndskravet kommer två år efter att ett liknande fall ägt rum i USA 2020. Apple accepterade då att betala ut en förlikningssumma på 113 miljoner dollar till 34 amerikanska stater när en utredning skulle ge svar på om Apple medvetet orsakade batteriproblem i telefonerna, skriver CNN.

Kanalen skriver också att företaget i mars samma år tvingades betala upp till en halv miljard dollar för att lösa en grupptalan med samma typ av anklagelse.

Berörda modeller

Enligt BBC är det modellerna Iphone 6, 6 Plus, 6S 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus och Iphone X som omfattas av anspråket.

Kravet är ett så kallat "opt-out-krav", vilket innebär att kunder inte aktivt behöver ansluta till ärendet för att kunna ta del av skadeståndet.

Foto: D. Coffman

Text: Redaktionen