UTRIKES: Miljoner Iphone-användare kan få rätt till ersättning

2022 06 17

Apple kan behöva betala ut ersättning till miljoner Iphone-användare.

Teknikjätten Apple anklagas för att medvetet bromsa prestandan hos äldre telefoner – trots att man själva hävdar motsatsen.

Nu kräver Justin Gutmann, tidigare forskningschef vid Citizens Advice and Consumer Focus i Storbritannien, skadestånd på 768 miljoner pund, över sju miljarder svenska kronor, som ska betalas ut till 25 miljoner Iphone-konsumenter i landet, rapporterar BBC.

“Batterygate”

Bakgrunden är det som har fått namnet “Batterygate” i medierna. Allt startade med ett energihanteringsverktyg som släpptes i samband med en mjukvaruuppdatering i januari 2017. 

Uppdateringen skulle bekämpa problem med prestanda och förebygga att äldre modeller plötsligt skulle stänga av sig, skriver kanalen.

Rättsliga följder

Men istället för att mobilerna började gå snabbare anklagas Apple för att ha dolt att telefonernas batterier istället tvingades kämpa extra hårt för att klara av uppdateringen.

Nu kan ärendet få rättsliga konsekvenser och ge klirr i kassan för Iphone-användare.

– Istället för att göra det hedervärda och lagliga för sina kunder och erbjuda gratis ersättning, reparationstjänst eller kompensation, vilseledde Apple istället människor genom att dölja ett verktyg i mjukvaruuppdateringar som saktade ned deras enheter med upp till 58 procent, säger Justin Gutmann till BBC.

Företaget förnekar

Apple själva förnekar att de medvetet försämrar sina egna produkter över tid för att få användare att konsumera nya enheter.

– Vi har aldrig, och skulle aldrig, göra något för att avsiktligt förkorta livslängden för någon Apple-produkt, eller försämra användarupplevelsen för att driva kunduppdateringar, framhäver företaget i ett uttalande.

Liknande fall tidigare

Skadeståndskravet kommer två år efter att ett liknande fall ägt rum i USA 2020. Apple accepterade då att betala ut en förlikningssumma på 113 miljoner dollar till 34 amerikanska stater när en utredning skulle ge svar på om Apple medvetet orsakade batteriproblem i telefonerna, skriver CNN.

Kanalen skriver också att företaget i mars samma år tvingades betala upp till en halv miljard dollar för att lösa en grupptalan med samma typ av anklagelse.

Berörda modeller

Enligt BBC är det modellerna Iphone 6, 6 Plus, 6S 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus och Iphone X som omfattas av anspråket.

Kravet är ett så kallat "opt-out-krav", vilket innebär att kunder inte aktivt behöver ansluta till ärendet för att kunna ta del av skadeståndet.

Foto: D. Coffman

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen